"Ziua de 6 august 1945 a reprezentat un șoc pentru întreaga omenire. Aruncarea celor două bombe pe care le-a ordonat președintele SUA, Harry S. Truman, a avut un impact dezastruos și a rămas o pată neagră în istoria japoneză. Bomba a fost aruncată în cartierul rezidențial, unde era cea mai multă populație și centre administrative. În anul 2015 am avut ocazia să vizitez orașul Hiroshima. Astăzi, a rămas o singură clădire și clopotul memoriei păstrate ca amintire ale acelor zile tragice. Orașul este totalmente reconstruit, foarte curat și viu. În anul 1945 numărul locuitorilor constituia 350.000, iar în anul 2015 s-a înregistrat un număr de peste un milion de oameni", a povestit directorul executiv al Asociației Moldo-Japoneză pentru Cultură și Civilizație, Raisa Brăduțanu.
Potrivit Raisei Brăduțanu, după acest tragic caz, atitudinea japonezilor față de pace, toleranță și relații inter-umane s-a schimbat enorm. Japonezii au devenit un popor ospitalier, cu oameni toleranți față de diferite concepții, extraordinar de disciplinați, ordonați și prietenoși.
"Din anul 2001 până în prezent, Asociația Moldo-Japoneză pentru Cultură și Civilizație a stabilit multe relații de prietenie cu diverse organizații neguvernamentale, cu simpli cetățeni ai Japoniei și cu diverse instituții de învățământ", a precizat Raisa Brăduțanu.
Amintim că Japonia comemorează astăzi 73 de ani de la primul bombardament atomic din istorie, produs la Hiroshima, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. După trei zile, o altă tragedie similară a avut loc în orașul Nagasaki.
Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș