Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Profesor, despre camerele de supravegherea la examenele de bacalaureat

© Photo : Arhivă personalăVera Flocea
Vera Flocea - Sputnik Moldova
Abonare
Ce spune un profesor despre prezența camerelor video în sălile unde se desfășoară examenele de bacalaureat.
Profesor, despre camerele de supravegherea la examenele de bacalaureat

Prezența camerelor de supraveghere în sălile unde se desfășoară examenele de bacalaureat nu ar trebui să-i streseze pe elevi. Asta, dacă aceștia au pregătirea necesară pentru a susține examenul de maturitate și nu intenționează să copieze. Declarația aparține specialistului din cadrul Direcției Educație a raionul Drochia Vera Flocea și a fost făcută în studioul Sputnik Moldova.

Cadrul didactic spune că atât timp cât elevul are pregătirea necesară pentru a susține un examen, nu va fi intimidat de nimeni și nimic.

„Dacă copilul a învățat materia, el niciodată nu va fi stresat de o cameră video. Atunci când mergem la magazin și sunt camere, ați auzit vreun tânăr să spună că este stresat de aceste camere? Nu! Deoarece camere video pot să te intimideze atunci când vrei să faci o ilegalitate, adică să copiezi", spune Vera Flocea.

Făcând referire la învinuirile care se aduc Ministerului Educației, Culturii și Cercetării cu privire la cazul tinerei din localitatea Hârbovăț, raionul Anenii Noi, despre care se spune că s-ar fi sinucis din cauza notei mici obținute la examenul de bacalaureat, Vera Flocea spune că acest lucru este imposibil.

„Camerele video nu pot să-l determine pe un copil la suicid, la fel cum nicio notă nu poate să-l ducă pe o astfel de cale", spune Vera Flocea.

Cadrul didactic sugerează că tânăra din Hârbovăț ar fi recurs la acest gest din alte motive. Cert este că adolescenții care se simt iubiți și înțeleși de către părinți nu recurg la astfel de gesturi, spune Vera Flocea.

Amintim că la sfârșitul lunii iunie, o tânără de 18 ani a plecat de acasă în ziua în care a aflat că nu a promovat examenul de bacalaureat la matematică. Două săptămâni mai târziu, tânăra a fost găsită moartă. Poliția a anunțat atunci că aceasta s-a sinucis. Tragedia a generat un val de critici împotriva sistemului de învățământ din țară. Internauții au blamat programul de studii și camerele de luat vederi din sălile de bacalaureat care, în opinia lor, îi stresează pe elevi. Criticii au afirmat că anume din această cauză tânăra și-ar fi pus capăt zilelor.

Subliniem că pentru prima dată absolvenții liceelor au susținut examenul de bacalaureat fiind supravegheați de camerele video în anul 2013. Decizia Ministerul Educației de atunci a stârnit multiple dispute, mai ales în rândul elevilor.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0