CHIȘINĂU, 5 sept — Sputnik. Produsele obișnuite, pe care le consumăm zilnic, ne par inofensive. Totuşi, cercetătorii spun că şi acestea prezintă anumite riscuri pentru sănătate, care sunt mai puţin cunoscute. Iată o listă cu cinci astfel de produse:
1. Laptele
Cei cărora le place laptele ți care sunt obișnuiți să-l consume în cantități mari nu se pot lăuda că au oase sănătoase, așa cum promit reclamele. Dimpotrivă, au mai multe fracturi, mai ales fracturi de şold, avertizează Centrul de Studii Dietetice Colin Campbell.
În plus, consumul a mai mult de trei pahare de lapte pe zi ar putea să dubleze rata mortalității în 20 de ani, au descoperit autorii unui studiu suedez, care este dedicat sănătății femeilor, citat de Centru. Un alt pericol este riscul ridicat de cancer ovarian. În acelaşi timp, o cantitate mare de lapte introdusă în diete poate creşte riscul de cancer de prostată, potrivit unui alt studiu al Centrului.
2. Carnea
Carnea rosie consumată în mod regulat ar putea scădea speranţa de viaţă, scrie portalul National Institutes of Health, atenţionând Departamentul de Sănătate al SUA. În acest sens, cercetări anterioare au arătat că acest aliment poate favoriza apariţia diabetului, a bolilor cardiovasculare și a diferite tipuri de cancer.
3. Pâinea
Pâinea din grâu întreg, destul de populară în rândul consumatorilor și adesea recomandată de dieteticieni, poate duce la creșterea nivelul de zahăr din sânge mai mult decât o face un baton de ciocolată Snickers, susțin cercetătorii într-un studiu publicat pe site-ul Universității Harvard.
Întrucât pâinea din „boabe întregi" deseori nu este făcută de fapt din cereale integrale, iar cerealele sunt pulverizate, devenind o făină foarte fină, organismul o absoarbe rapid. Astfel, glucoza intră imediat în sânge, ceea ce crește nivelul de insulină. Un nivel ridicat de glucoză în sânge este dăunător și poate conduce la complicații ale diabetului, precum orbirea.
Mai mult decât atât, s-a constatat că grâul poate creşte colesterolul LDL sau colesterolul „rău".
4. Roșiile
S-a descoperit că roșiile au efecte secundare. Una dintre „laturile întunecate" ale acestui fruct îl constituie licopenul, care, în mod paradoxal, este în același timp cea mai benefică substanţă a fructului. În cele mai multe cazuri, licopenul este inofensiv, dar uneori poate favoriza apariţia cancerului de prostată, poate crește riscul de sângerare și ar trebui evitat de persoanele care au probleme cu sângerarea.
5. Ceaiul
Indiferent care este ceaiul pe care îl preferaţi, există un pericol mai puţin cunoscut în legătură cu consumul de ceai. O echipă de cercetători de la Universitatea din Londra și de la Asociația Britanică pentru Știință au descoperit că este important să lăsăm ceaiul să se infuzeze și aceasta nu neapărat pentru a căpăta o savoare mai puternică. În realitate, ceaiul prea fierbinte poate fi dăunător sănătății. Aburul deasupra ceaiului poate provoca hemoragie nazală.
„Poate conduce la slăbirea sau ruperea vaselor de sânge, ceea ce provoacă hemoragie nazală", afirmă chirurgul Henry Sharpe, care le recomandă persoanelor care suferă de sângerări nazale să lase ceaiul să se răcească înainte de a-l bea.