Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Generația sinucigașilor. Cine omoară în copii sensul vieții

© Sputnik / Miroslav RotariLilia Maximenco și Dorel Nistor
Lilia Maximenco și Dorel Nistor - Sputnik Moldova
Abonare
Constatare: Copiii fug de acasă sau își pun capat zilelor ca urmare a violenței în familie sau neglijenței părinților și colegilor

CHIȘINĂU, 5 aug — Sputnik. La sfârșitul lunii iunie, o adolescentă a plecat de acasă, în ziua în care a aflat că nu a promovat BAC-ul la matematică. Două săptămâni mai târziu, a fost găsit trupul ei neînsuflețit. Tânăra se sinucise. Tragedia a generat, pe rețelele de socializare, un val de critici împotriva sistemului de învățământ din țară. Internauții au blamat programul de studii și camerele de luat vederi din sălile de bacalaureat, care, în opinia lor, îi stresează pe elevi. Criticii au afirmat că anume din această cauză tânăra și-ar fi pus capăt zilelor. Cât de adevărată este ipoteza respectivă, mai ales că tot mai mulți copii fug de acasă sau recurg la suicid. Cine e de vină: Ministerul Educației sau părinții, care își ignoră sau terorizează copiii? Răspuns la aceste întrebări au oferit, în cadrul emisiunii "ATITUDINI",  Dorel Nistor, șeful Secției Siguranța Copiilor din cadrul Inspectoratului General de Poliție, Lilia Maximenco, psiholog al Centrului psiho-socio-pedagogic din municipiul Chișinău și Vera Flocea, specialist al Direcției Educație din raionul Drochia.

Cauzele care au determinat adolescenta să-și pună capăt zilelor nu au fost, deocamdată, elucidate. Poliția constată însă că minorii fug de acasă sau se sinucid atunci când sunt abuzați fizic și psihic în familie, sau când nu sunt înțeleși și acceptați de colegi.

" Cel mai frecvent, copiii fug de acasă sau recurg la suicid pentru a demonstra ceva familiei, pentru a atrage atenția familiei sau din cauza unui eșec în interacțiunea cu prietenii sau colegii", a relatat  Dorel Nistor.

Potrivit statisticilor, 41 de minori au fost abuzați în familie, pe parcursul anului trecut. Printre agresori, sunt și părinți fără vicii și respectați în comunitate. Frecvent, aceste conflicte finalizează cu fuga copiilor.

 "Când adulții exercită presiune asupra copiilor, ei își caută un refugiu.  De obicei, pleacă la rude sau cunoscuți, unde speră să găsească înțelegere și căldură. Copiii spun că nu vor să revină în familie din cauza violenței", a menționat Dorel Nistor.

Aceste constatări combat ipoteza internauților, potrivit căreia adolescenta s-ar fi sinucis din cauza disciplinilor complicate.

" Cerințele exagerate ale adulților față de copii îi determină să recurgă la gesturi disperate, dar nu programul de studii. Când minorul primește o notă joasă, înseamnă că se confruntă cu dificultăți. Și atunci părinții trebuie să-l ajute să le depășească. În aceste cazuri, copilul va fi motivat să persevereze și nu va ajunge să urască școala sau disciplina", a explicat Lilia Maximenco.

Mai multe detalii despre acest subiect, aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

 

 

 

Fluxul de știri
0