Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

August vine cu un nou impozit care va bate tare la buzunar oamenii de la sate

© Sputnik / Miroslav RotariСельский дом
Сельский дом - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Din luna august, în Moldova nu va fi atât de simplu să angajăm cu ziua oamenii la muncă. O nouă lege a intrat din 2 august în vigoare.

CHIȘINĂU, 4 aug  – Sputnik. Din luna august a intrat în vigoare Legea privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Potrivit acestei legi, persoanele fizice care vor angaja muncitori cu ziua, vor fi sancționate contravențional dacă nu vor respecta unele reguli.

Potrivit legii, durata zilnică de executare a activității unui ziler nu poate depăşi 8 ore: 5 ore – pentru persoanele în vârstă de la 15 la 16 ani şi 7 ore – pentru persoanele de la 16 la 18 ani. Timpul de muncă al zilierului nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână. De asemenea, se prevede ca durata activităţii executate de un lucrător zilier pentru acelaşi beneficiar să nu depăşească 90 de zile într-un an calendaristic.

Bani - Sputnik Moldova
Revoluție fiscală în Moldova: Cine nu va mai plăti impozite din salariu

Se propune ca plata pentru activitatea zilierului să fie efectuată de către beneficiar la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi ziler. Legea prevede ca nivelul remunerării pe unitate de timp să nu fie mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real pe o oră, stabilit de către Guvern, adică 15,44 de lei. 

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de ziler se va efectua de către beneficiar. În schimb, din veniturile obţinute de către ziler nu se reţin contribuţii de asigurări sociale de stat şi nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

De asemenea, beneficiarul va fi obligat să menţină Registrul de evidenţă a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activităţii acestora. Beneficiarul de munca zilierului este obligat să transmită extrasul din acest registru Inspectoratului teritorial de Muncă.

Controlul asupra respectării prevederilor acestei legi va fi efectuat de către inspectorii muncii și inspectorii fiscali. Documentul stabilește că, în cazul în care beneficiarul de munca zilierilor nu va respecta noile reguli, el va fi sancționat conform Codului Contravențional. Amenda pentru această încălcare urmează să fie stabilită de Guvern. 

Fluxul de știri
0