Reducerea economiei tenebre și creşterea veniturilor cetăţenilor sunt principalele obiective ale reformei fiscale. Obiective pe termen scurt, de altfel, spune secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu.
Potrivit oficialului, pe termen lung, această reformă va stimula majorarea încasărilor bugetare, fapt ce va duce și la creșterea economică a țării.
„Înțeleg unele reacții de la Fondul Monetar în ceea ce privește cota unică. Cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice nu este un remediu universal. El trebuie administrat în situații speciale, precum ne aflăm noi, dar și țările din regiune. Noi știm bine că sunt țări dezvoltate în care sistemul progresiv de impozitare a veniturilor este recomandat. Eu sunt sigur că noua reforma va da rezultate, iar în 5-6 ani, noi vom reintroduce sistemul progresiv, iar cei care primesc salarii mai mari să achite mai mult", spune Ion Chicu, secretar general de stat al Ministerului Finanțelor.
Începând cu 1 octombrie, în premieră, minimul de existență nu va mai fi impozitat. Astfel, scutirea personală se va dubla, de la aproape 11.300 la 24 de mii de lei, iar pentru impozitul pe venit se va introduce o cotă unică de 12 la sută, reducându-se de la 18%.
La fel, pachetul de legi privind reforma fiscală mai prevede ca angajatorul va achita doar 18% la bugetul asigurărilor sociale, comparativ cu 23% cum este acum. Totodată, abuzurile asupra oamenilor de afaceri din partea instituțiilor de drept vor fi limitate.
Autor: Silvia Zavadovschi