Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

OMS: Femeile care nu alăptează riscă să se îmbolnăvească de cancer

© Sputnik / OsmatescoNinel Revenco
Ninel Revenco - Sputnik Moldova
Abonare
Vicedirectorul Institutului Mamei și Copilului, Ninel Revenco, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” despre avantajele alăptării la sân pentru bebeluși și mame.

Tot mai multe moldovence aleg să-și alăpteze bebelușii, în primele șase luni de viață. Sunt constatările specialiștilor din domeniul sănătății mamei și copiilor. Alăptarea naturală este benefică nu doar pentru bebeluși, dar și pentu mame. Iar aceasta nu este un mit, ci un fapt dovedit. Copiii cresc sănătoși, iar mamele nu dezvoltă cancer mamar sau ovarian, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Vicedirectorul Institutului Mamei și Copilului, Ninel Revenco, a vorbit în cadrul emisiunii "Sputnik matinal" despre avantajele alăptării la sân.

-De ce promovăm alăptarea la sân?

Pentu că este cea mai bună alimentație pentru bebeluși. Copiii hrăniți exclusiv cu lapte matern, până la șase luni, dezvoltă foarte rar diabet zaharat de tip 1, obezitate sau osteoporoză. De asemenea, alăptarea naturală reduce riscul apariției infecților grave și a bolii celiace.

-Ce conține laptele matern?

Laptele matern conține cantitatea necesară de proteine, lipide și carbohidrați, care contribuie la dezvoltarea armonioasă fizică și psihică a bebelușilor. Potrivit studiilor, copiii alăptați natural, în primele șase luni de viață, au un IQ mai înalt. De asemenea, laptele matern are și anticorpi, care previn infecțiile.  

-Suferă calitatea laptelui matern, în cazul femeilor care au o alimentație săracă în vitamine și calorii?

Chiar și în aceste cazuri, laptele matern este calitativ și asigură bebelușilor nutrienții necesari.

-Când este contraindicată alăptarea la sân?

Alăptarea naturală este contraindicată mamelor care suferă de HIV, tuberculoză activă sau cancer. De asemenea, nu vor fi alimentați cu lapte matern bebelușii cu anomalii ale tractului digestiv, boli genetice sau metabolice.

-Laptele praf poate provoca intoxicații la bebeluși?

Laptele praf nu conține cantitatea necesară de nutrienți, necesară pentru dezvoltarea fizică și psihică armonioasă a bebelușilor. Acest produs nu dăunează însă sănătății copilului. Risc de intoxicații există atunci când laptele praf nu este pregătit în condiții igienice sau nu este respectat echilibrul între apă și lapte praf.  

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, femeile care alăptează, cel puțin un copil, au cu 35 la sută șanse mai mici să dezvolte cancer mamar și ovarian. De asemenea, hormonii care întrețin procesul lactației previn afecțiunile genitale și vindecă leziunile uterului.

Pentru a viziona interviul complet, accesați materialul video.

Autor: Maria Dimineț

 

 

Fluxul de știri
0