Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câți moldoveni sunt plecați la muncă peste hotare

© Sputnik / OsmatescoAna Gherganova
Ana Gherganova - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimele decenii, în țară se atestă o scădere constantă a numărului populației, determinată de deteriorarea structurii celor trei compartimente ale evoluției numerice a populației - natalitatea, mortalitatea și migrația externă.
Câți moldoveni sunt plecați la muncă peste hotare

Aceste fenomene implică o multitudine de consecințe sociale, economice, politice și culturale nefavorabile, care vor necesita elaborarea unor politici demografice eficiente menite să schimbe actualele tendințe în domeniul dezvoltării umane.

"Dacă e să monitorizăm tendința cu privire la nivelul de trai și numărul celor plecați peste hotare, ca autoritate care suntem responsabili de gestionarea politicilor în domeniu, cifrele referitor la persoanele care au plecat cu scopul de a munci peste hotare rămân în principiu neschimbate. Dacă facem abstracție de la metodologia pe care o utilizează Biroul Național de Statistică și anume, ancheta forței de muncă în gospodării care indică câți membrii ai familiei sunt plecați și dacă facem un simplu calcul, atunci observăm că numărul populației active care este plecată peste hotare în scop de muncă este de 300 de mii de persoane. Aceste data furnizate de Biroul Național de Statistică rămân neschimbate deja de mai mulți ani", a menționat Șefa Direcției politici ocupaționale și de reglementare a migrației din cadrul Ministerului Sănătății și Protecției Sociale, Ana Gherganova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0