Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cele mai importante sărbători religioase din prima săptămână a lunii august

© Sputnik / OsmatescoNicolae Ciobanu
Nicolae Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
Postul Adormirii Maicii Domnului reprezintă unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioții trebuie să le țină de-a lungul anului. Ca durată, acesta este mai scurt decât Postul Paștelui și cel al Crăciunului. Postul Adormirii Maicii Domnului începe, de regulă, la data de 14 august și durează două săptămâni.
Cele mai importante sărbători religioase din prima săptămână a lunii august

 

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" parohul bisericii din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu, a enumerat sărbătorile religioase din prima săptămână a lunii august și ce semnificație au acestea.

1 august — Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov. Sfântul Serafim de Sarov (1759-1833) este considerat printre cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe. Încă din vremea vieții sale mii de pelerini se îmbulzeau către mânăstirea Sarov pentru a-l vedea. La 70 de ani după moartea sa, dragostea față de el se înrădăcinase atât de mult printre credincioși încât sute de mii de oameni au participat la slujba de canonizare a sfântului.

2 august — În această zi este cinstit Sfântul Proroc Ilie. De asemenea sunt pomeniți și Sfântul Cuvios Avramie și Atanasie. Sfântul Ilie a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel). Sfântul Ilie se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, dacă observăm faptul că ziua prăznuirii sale este însemnată în calendar cu roșu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt proroc. Chiar numele Ilie înseamnă "Domnul este Dumnezeul meu". Tradițional, în această zi oamenii aduc la biserică castraveți și miere pentru binecuvântare și mulțumire.

4 august — Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, cea întocmai cu apostolii. Sfânta Maria, numită și Magdalena, a fost cea dintâi muceniță, mironosiță și purtătoare de mir a lui Hristos. Ea se trăgea din seminția lui Neftalim, a cărei patrie se cuprinde în hotarele Galileii celei de sus, dintr-un loc ce se numește Magdal, de unde a provenit numele Magdalena. Aceasta a trăit în vremea venirii pe pământ a lui Iisus Hristos și a fost vindecată de duhurile necurate. De atunci, Sfânta Maria Magdalena s-a făcut muceniță și următoare lui Hristos, slujindu-L împreună cu celelalte sfinte femei, până la patimile Lui cele de bună voie, până la moartea pe cruce și până la îngroparea dumnezeiescului trup.

Totodată, parohul bisericii din satul Cruglic, Nicolae Ciobanu, îndeamnă toți creștinii ortodocși să meargă la biserică la toate sărbătorile religioase.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0