Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM a reacționat la raportul companiei Quintel Intelligence

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Banca Națională a Moldovei a venit cu o reacție la raportul companiei Quintel Intelligence cu privire la rapoartele Kroll legate de frauda bancară.

CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a venit cu o reacție la raportul de alternativă la cele două analize Kroll cu privire la frauda bancară din Moldova, prezentat de experții Quintel Intelligence. 

Analiza cu privire la frauda bancară din Moldova, efectuată de experții Kroll în cele două rapoarte, este una superficială și care nu ține cont de dovezile prezentate de procurori în acest mare dosar. Concluziile aparțin experților Quintel Intelligence, avocatul regal James Ramsden și Nicholas Connon, director al Quintel Intelligence. 

BNM anunță printr-un comunicat de presă că se disociază totalmente de declarații politice, fiind angajată într-un proces amplu de curățare a sistemului bancar și nu admite niciun fel de presiune menținând în continuare poziția sa de instituție independentă care activează în interesul public. 

Джеймс Рамсден, Юлиан Балан, Денис Уланов и Николас Коннон - Sputnik Moldova
Raport de alternativă: Cine stă în spatele fraudei bancare din Moldova

”După frauda bancară ce a dus la falimentarea celor 3 bănci: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A. și Unibank S.A., BNM a pornit un șir de reforme, inclusiv prin adoptarea unor legi noi, cu scopul de a întări sectorul bancar în beneficiul cetățenilor”, susține Banca Centrală.

BNM precizează că în cursul investigației efectuate de consorțiul internațional Kroll și Steptoe & Johnson a oferit acestuia, dar și organelor de anchetă din Republica Moldova, toate informațiile de care a dispus cu privire la frauda bancară. 

”Toate actele primite de la Kroll și Steptoe & Johnson au fost transmise Procuraturii Anticorupție. Compania Kroll și-a fundamentat concluziile pe baza dovezilor documentare, factuale și independente obținute din documentația furnizată de BNM, băncile în proces de lichidare și autoritățile de reglementare din străinătate”, menționează BNM în comunicatul său de presă. 

În baza constatărilor proprii rezultate din activitatea de supraveghere, BNM a stabilit fapte care au constituit încălcări ale disciplinei bancare și a aplicat măsurile și sancțiunile prevăzute de legea bancară. Lichidatorii desemnați de Banca Natională au formulat acțiuni în justiție și la sesizarea acestora au fost intentate multiple cauze penale. 

”BNM a luat masuri sporite menite sa prevină pe viitor repetarea unor situații similare celei din 2014 din sectorul bancar moldovenesc”, precizează BNM. 

Potrivit experților Quintel Intelligence, rapoartele Kroll I și II trezesc multiple îndoieli. Analiza efectuată de Quintel Intelligence constată faptul că probele prezentate în dosarul fraudelor bancare nu susțin afirmațiile din Kroll I și Kroll II. În opinia experților de la Quintel Intelligence, cele două rapoarte Kroll nu conțin decât afirmații neîntemeiate.

Fluxul de știri
0