Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele moldovean, Igor Dodon, la un eveniment cultural din Rusia

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон
Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon a participat la inaugurarea unui monument în cinstea unor mari personalități.

CHIȘINĂU, 30 iul- Sputnik. Președintele țării Igor Dodon a participat la inaugurarea solemnă a monumentului în cinstea a două mari personalităţi istorice — imperatorul rus Petru I şi domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir.

Работник Газпрома на газохранилище - Sputnik Moldova
Igor Dodon susține că Moldova ar putea primi gaz mai ieftin din Rusia

Monumentul a fost inaugurat în oraşul Volgodonsk, de Ziua Internațională a Prieteniei şi simbolizează relaţiile de prietenie seculare dintre poporul rus şi cel moldovenesc. Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Uniunii pentru Prietenie Rusia-Moldova şi a deputatului Dumei de Stat de legislatura a VI Oleg Paholkov. 

În iulie 2016, Igor Dodon a pus piatra de temelie a monumentului respectiv.

"Oraşul Volgodonsk n-a fost ales întîmplător pentru instalarea noului monument, or acesta este „Capitala" simbolică a viticulturii în sudul Rusiei. Este cunoscut că primele livezi de viţă-de-vie au apărut în aceste ţinuturi cu o mie de ani înainte de Hristos. După mai multe secole, Petru I a emis un decret prin care a poruncit căzăcimii locale să cultive viţa-de-vie, deoarece pe aceste meleaguri este cea mai potrivită climă pentru viticultură. În regiunea Rostovului au apărut soiuri de struguri din mai multe ţări, inclusiv din Moldova, iar prietenia dintre ţarul rus şi domnitorul moldovean a dat impuls dezvoltării viticulturii în sudul Rusiei. Anume aşa s-au împletit destinele popoarelor noastre", a scris președintele pe pagina sa oficială de Facebook.

Oraşul Volgodonsk a fost fondat în anul 1950. Dar tradiţiile acestui ţinut rodnic au devenit o parte a culturii oraşului, de aceea anume Volgodonskul a ajuns să fie ales loc pentru monumentul lui Petru I şi Dimitrie Cantemir.

Fluxul de știri
0