Hepatitele virale distrug ireversibil ficatul. Pacienții dezvoltă ciroze și cancere hepatice, care provoacă moartea. Decesele pot fi însă prevenite, dacă bolnavii inițiază timpuriu tratamentul. Despre cauzele hepatitelor virale și combaterea acestora a vorbit, în cadrul emisiunii "Sputnik matinal", medicul infecționist Ina Papanaga.
Există cinci tipuri de hepatite virale: A, B, C, D și E. Sursa virusurilor hepatice A și E este consumul de alimente și apă contaminată. În același timp, virusurile hepatice B, C și D sunt transmise prin intermediul sângelui în timpul procedurilor medicale, cosmetice, injectării drogurilor și actului sexual neprotejat.
"De obicei, aceste afecțiuni sunt depistate înainte de o operație sau transfuzii de sânge. De asemenea, depistăm și la gravide, în timpul investigațiilor obligatorii", a explicat Ina Papanaga.
Pentru a depista la timp hepatitele virale, Inga Papanaga recomandă efectuarea examenelor profilactice, o dată în an.
"Trebuie să mergem la medicul de familie. Niște analize simple arată dacă există schimbări negative la nivelul ficatului. În acest caz, sunt efectuate teste speciale, care confirmă hepatita virală", a precizat Ina Papanaga.
Hepatitele virale B,C și D evoluează fără simptome. Tocmai de aceea, mulți pacienți solicită ajutorul medicilor abia când simt dureri. De obicei, în aceste cazuri, ficatul este puternic afectat.
"Persoana are slăbiciune generală, dureri de cap, dureri în articulații și mușchi, indigestie. În cazuri grave, apar dureri în abdomen și erupții pe corp", a precizat Ina Papanaga.
Cum pot fi prevenite hepatitele virale și ce tratamente sunt disponibile în Republica Moldova, aflați din interviul audio atașat.
Autor: Maria Dimineț