Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Unde își vor putea deschide medicii de familie cabinete individuale

© Sputnik / OsmatescoTatiana Zatîc
Tatiana Zatîc - Sputnik Moldova
Abonare
Șefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Primare, din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, a explicat pentru Radio Sputnik Moldova cum vor activa medicii de familie, după ce își vor deschide cabinetele individuale.
Unde își vor putea deschide medicii de familie cabinete individuale

Potrivit Tatianei Zatîc, medicul de familie va fi liber să decidă dacă rămâne într-un cabinet deja existent în cadrul unei policlinici publice sau private sau să-și deschidă cabinet personal. 

„Proiectul aprobat de Guvern prevede două forme de activitate: cabinet medical individual și centrul medicilor de familie, atunci când mai mulți medici de familie titulari decid să se unească și să lucreze în grup. Elementul cheie constă în faptul că medicul de familie va decide forma în care va activa. Nu este un ordin din partea ministrului care să fie impusă forma de activitate. Cel care va decide, va fi medicul: activează independent sau rămâne ca angajat în acdrul unei instituții medico-sanitare de asistență primare deja existentă", spune șefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Primare, din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc.

Cert este că încăperea unde medicii își vor desfășura activitatea va fi pusă la dispoziție de reprezentanții administrațiilor publice locale, iar cheltuielile vor fi acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Astfel, autoritățile își propun să sporească calitatea serviciilor medicale și să atragă tinerii specialiști în mediul rural.

„Atunci când un medic de familie este pe cont propriu și nu este dirijat de cineva, acesta poartă mai multă responsabilitate față de pacienți. Medicul nu va mai avea un superior care va răspunde pentru activitatea lui", adaugă Tatiana Zatîc.
Cert este că medicul va primi anual câte 400 de lei pentru fiecare pacient înscris pe liste. Deja va depinde de ei dacă vor să-și gestioneze singuri banii sau să depinde de altcineva.

„Această formă de activitate îl va impune pe medic să aibă o comunicare mai eficientă cu pacientul. Și pacientul va avea dreptul de a alege. Respectiv, medicul cu mai mulți pacienți va avea de câștigat", adaugă Tatiana Zatîc.

În prezent, Republica Moldova se confruntă cu un deficit de 350 de medici de familie.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0