Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cabinetul individual al medicului de familie – avantaje pentru pacienți

© Sputnik / OsmatescoMargareta Paladi și Tatiana Zatîc
Margareta Paladi și Tatiana Zatîc - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie: Reforma medicinii primare va spori veniturile medicilor de familie și va îmbunătăți calitatea serviciilor medicale

Medicii de familie din țara noastră vor putea să-și deschidă cabinete individuale, din acest an. Practica  constă în contractarea individuală a medicilor de familie de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Autoritățile din sănătate susțin că reforma va contribui la creșterea calității asistenței medicale și îi va responsabiliza mai mult pe medicii de familie. Despre avantajele noii practici au vorbit, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", Tatiana Zatîc, șefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Primare, din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și medicii de familie Margareta Paladi și Natalia Saharova.

Autoritățile speră că noua practică îi va motiva pe medicii de familie să rămână în țară.

"Noua forma de activitate reprezintă o alternativă pentru medicii începători. Unii pleacă din țară sau domeniu deoarece nu sunt susținuți în instituția medicală sau comunitate. Cabinetul individual îi oferă posibilitatea să se afirme, să crească profesional, să presteze servicii medicale adiționale, să aibă o relație frumoasă cu pacienții", a menționat Tatiana Zatîc.

Medicii de familie, care vor opta pentru libera practică, vor avea posibilitatea să câștige mai mult.

"Totul depinde de efortul și profesionalismul medicului de familie. Estimările noastre arată că noua practică contribuie la creșterea venitului. Este important ca medicul de familie să dețină numărul necesar de pacienți, iar aceștia să aibă acces la servicii medicale", a relatat Tatiana Zatîc.

Practica liberă a medicului de familie oferă avantaje și pacienților. Ei vor beneficia de asistență medicală mai calitativă și vor face mai repede investigațiile de înaltă performanță.

"Vor exista mai puține formalități pentru pacient. Medicul de familie va putea face direct înscrierea pentru investigații de înaltă performanță. De asemenea, acesta va avea posibilitate să coopereze direct cu instituțiile din localitate, în domeniul prevenirii problemelor de  sănătate ale oamenilor", a explicat Tatiana Zatîc.  

Despre organizarea cabinetelor individuale și temerele medicilor de familie, aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0