Moldovenii care suferă accidente vasculare cerebrale vor putea primi o nouă șansă la viață. Asta, datorită unei intervenții chirurgicale revoluționare, care va fi efectuată de o echipă de medici de la Institutul de Medicină Urgentă, începând cu toamna acestui an. Pentru realizarea acestor intervenții, instituția a fost dotată cu echipament medical de ultimă generație, iar patru medici au trecut instruirile necesare în mai multe țări, printre care Germania și Franța.
Chirurgii dau asigurări că noua metodă de intervenție și tratament exclude la maxim riscurile, iar 80% din pacienți vor primi o nouă șansă la viață.
„Va fi folosită metoda endovasculară (n.r. mini-invazivă) de tratament a ictusului. Astfel de intervenții sunt minimal invazive, cu folosirea unui sistem de catetere prin care se ajunge la vasul cerebral ce conține tromb. Acesta este scos prin aspirație. Toată intervenția poartă un caracter minim-invaziv, astfel că rata complicațiilor este foarte mică. În țările în care se practică această metodă de intervenție, rata de reușită este de 80%", spune Sorin Barat, șeful Secției Chirurgie Vasculară.
Potrivit chirurgului, noua metodă de intervenție chirurgicală pe vasele cerebrale este folosită pe larg în țările dezvoltate, încă din 2008.
„Astfel de intervenții sunt efectuate la nivel global încă din anul 2008. Noi am trecut seminariile și specializările necesare în Germania, Franța. Suntem pregătiți. Desigur, avem și tot echipamentul necesar, iar prima intervenție este planificată pentru toamna acestui an", adaugă chirurgul.
Pentru început, doctorii își propun să realizeze câte 150 de intervenții de acest gen în fiecare an. Statisticile oficiale arată că, anual, în urma accidentele vasculare mor aproximativ 6000 de moldoveni. Medici nu exclud însă că cifra deceselor provocate de accidentele vasculare este cu mult mai mare și s-ar apropia de 12.000.
Autor: Silvia Zavadovschi