Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Codul Muncii, modificat: Ce-i așteaptă pe angajații care intră în conflict cu conducerea

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaConflict la locul de muncă
Conflict la locul de muncă - Sputnik Moldova
Abonare
Legea a fost votată de majoritatea deputaților moldoveni în cadrul ședinței din 12 iulie.

CHIȘINĂU, 28 iul — Sputnik. Deputații moldoveni au votat pentru amendarea Codului Muncii. Noile modificări stabilesc un termen de 10 zile lucrătoare pentru concilierea părţilor unui conflict colectiv de muncă și emiterea unei decizii în cazul în care membrii comisiei de conciliere au ajuns la o înţelegere.

Casă - Sputnik Moldova
Societate
Noi reguli de la Cadastru: Îi vizează pe cei care vând case și terenuri

Totodată, prin acordul scris comun al membrilor comisiei, acest termen poate fi prelungit cu încă cel mult 5 zile lucrătoare.

Potrivit autorilor, inexistența prevederilor care ar stabili un termen limită concret pentru procesul de reconciliere între părți, ar oferi angajatorilor posibilitatea de a comite abuzuri în raport cu salariații, prin tergiversarea intenționată la maxim a discuțiilor în cadrul comisiei.

Totodată, acum salariații implicați într-un conflict de muncă vor putea apela la justiție în cazul în care acest termen nu va fi respectat.

Potrivit notei informative, punerea în aplicare a acestei legi nu necesită alocarea de bani suplimentari de la Bugetul de stat.

Cum putem munci oficial în Europa în baza pașaportului biometric>>>

Practici similare în domeniul concilierii conflictelor colective de muncă există în Lituania, România, Ucraina etc.

Fluxul de știri
0