Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atenție părinți: Orice copil poate ajunge victimă a pedofililor, dacă face asta

© Sputnik / OsmatescoArtur Degteariov
Artur Degteariov - Sputnik Moldova
Abonare
Credeai că doar copiii din familii social-vulnerabile pot ajunge victime ale pedofililor? Fals! Ce spun oamenii legii.
Atenție părinți! Orice copil poate ajunge victimă a pedofililor, dacă face asta!

Orice copil care navighează pe internet fără a fi supravegheat de un matur poate ajunge victimă a pedofililor. Declarația aparține șefului secției Protecția Copiilor din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice, Artur Degteariov și a fost făcută în Studioul Radio Sputnik Moldova. Potrivit omului legii, pedofilii nu cruță pe nimeni, iar cei mici pot ajunge ușor în mrejele lor, indiferent de vârsta pe care o au sau familia din care provin.

„Majoritatea adulților au așa un steriotip că, cel mai frecvent, copii care ajung victime ale pedofililor provin din familiile social-vulnerabile. În realitate, situația este alta. Lipsa de atenție — este cauza care aruncă copilul în mrejele pedofililor. Pentru a scăpa de copil, părintele îi dă telefonul. El nu vede ce face copilul pe internet. Am avut diferite cazuri când copilul posta diferite filmulețe, pe fundal se vede mama care nu-i acordă atenție. Pe internet, copilul caută ceea ce-i lipsește — atenție. Și astfel ajunge să fie victimă ale abuzului sexual", spune șeful secției Protecția Copiilor din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice, Artur Degteariov.

Oamenii legii atenționează toți părinții să fie vigilenți, iar în cazul în care depistează careva mesaje cu conținut suspect, să nu le șteargă, ci să se adreseze la poliție.

„Atât copiii, cât și părinți nu trebuie să șteargă mesajele primite. Pe rețelele de socializare nu trebuie blocate aceste persoane, deoarece ulterior nu poți să le dai de urmă", adaugă Artur Degteariov.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul „La strada", aproape 30% din copiii din Moldova petrec zilnic între 3 și 4 ore pe internet, iar 12% dintre minori petrec mai mult de 7 ore în lumea virtuală. Cei mai mulți dintre ei, 85% petrec timpul pe rețelele de socializare.

Autor: Silvia Zavadovschi

 

Fluxul de știri
0