Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru mamele singure. Iată ce ajutoare le oferă statul

Abonare
Mamele singure beneficiază de ajutoare bănești și adăposturi temporare

Mamele singure,  cu venituri mici și fără loc de trai, beneficiază de suportul autorităților. Statul le oferă servicii de sprijin familial, indemnizații pentru întreținerea copiilor, ajutoare sociale și pentru perioada rece a anului. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a vorbit despre aceste posibilități în cadrul emisiunii "ATITUDINI".   

În țară există șase centre de zi, unde mamele solitare își pot lăsa copiii în timp ce se află la muncă.

"Aici pot fi lăsați, pe timp de zi, copiii cu vârste cuprinse între patru luni și trei ani. Este o posibilitate pentru mamele singure să facă față greutăților. În centrele de zi, copiii sunt îngrijiți și se află în siguranță. În acest mod, prevenim și abandonul copiilor", a explicat Viorica Dumbrăveanu.

O altă alternativă sunt centrele maternale, unde femeile singure cu bebeluși sunt adăpostite și îngrijite.

În viitorul apropiat, mamele solitare vor beneficia și de locuințe temporare.

"În prezent, specialiștii Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale lucrează la un proiect de dezvoltare a serviciului de suport și locuințe asistate. Până la finele anului, proiectul va fi definitivat și aprobat. Asemenea locuințe au fost create deja în Florești, municipiul Chișinău și în nordul țării", a precizat Viorica Dumbrăveanu.

De asemenea, mamele singure pot solicita indemnizații pentru întreținerea copiilor. Acestea sunt unice — în sumă de 4000 de lei și lunare, în valoare de 700 de lei. Ajutorul bănesc lunar este acordat pentru o perioadă de jumătate de an.

Suplimentar, mamele solitare, primesc ajutoare sociale și ajutoare bănești pentru perioada rece a anului. Mai multe detalii, aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

 

 

 

Fluxul de știri
0