Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De la ce vârstă lăsăm copiii cu telefonul sau tableta? Ce spun psihologii

© Sputnik / OsmatescoSergiu Toma
Sergiu Toma - Sputnik Moldova
Abonare
Copilul tău foloseşte des tableta sau telefonul mobil pentru a-şi ocupa timpul liber? Care sunt efectele nocive ale tehnologiilor moderne asupra dezvoltării copilului.
De la ce vârstă lăsăm copiii cu telefonul sau tableta? Ce spun psihologii

Utilizarea tabletei sau a telefonului mobil este strict interzisă pentru copiii de până la doi ani, atenționează psihologii. Potrivit specialiștilor, folosirea acestor dispozitive stagnează ritmul de dezvoltare a copilului. 

Mai exact, până să ajungă să folosească telefonul, tableta sau calculatorul, copilul trebuie să înțeleagă relațiile interumane. Și asta, deoarece, tehnologia nu îi învață nimic pe copii despre inteligența socială și emoțională.

„Până la doi ani, copilul nu trebuie să aibă niciun contact cu ecranele, aici mă refer la tabletă, telefon, calculator, televizor. Dacă copilul are peste doi ani, atunci nu trebuie să stea mai mult de 30 de minute pe zi în fața acelui ecran, indiferent de ce urmărește, fiindcă acel ecran poate stagna dezvoltarea copilului sau îi deviază traseul de dezvoltare. Cu cât mai mare este vârsta, poate crește această perioadă de timp petrecută în fața ecranului", spune psihologul Sergiu Toma.

Specialistul atenționează părinții să monitorizeze nu doar timpul petrecut de copil pe internet, dar și conținuturile accesate.

„Contează foarte mult și ce face copilul în fața acestui ecran. Este important nu doar să cronometrăm timpul, dar și să ne asigurăm ce anume este pe acel ecran", adaugă Sergiu Toma.

De precizat este că Academia Americana de Pediatrie recomandă părinților să nu-și expună copiii în fața televizorului, a tabletei sau a calculatorului până la vârsta de doi ani, iar după această vârstă, pe toată perioada vârstei școlare, să li se limiteze timpul vizionării la cel mult două ore/zi.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0