Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Amnistia fiscală, o acțiune care comportă riscuri majore

© Sputnik / Miroslav RotariVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță a declarat pentru Sputnik Moldova că proiectul de lege privind amnistia fiscală va avea un impact negativ asupra economieii țării noatre.

CHIȘINĂU, 27 iul — Sputnik. Proiectul de lege privind amnistia fiscală, care a fost votată ieri în Parlament, va avea un impact negativ asupra economiei Republicii Moldova în ansamblu. De această părere este expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță. Acesta a declarat pentru Sputnik Moldova că această lege va favoriza legalizarea banilor delapidați din sistemul bancar.

Bani - Sputnik Moldova
Revoluție fiscală în Moldova: Cine nu va mai plăti impozite din salariu

"Mulți se prind cu fumigena că nu vor fi legalizați banii fraudați din bănci. Atâta timp cât nu există o decizie de judecată care să constată cp măcar un leu a fost furat din bancă, acest leu, conform legii, este curat ca lacrima și poate fi legalizat. Astăzi, pe data de 27 iulie, nu avem nicio decizie de judecată definitivă privind măcar un leu din miliardul furat", spune Ioniță.

Anterior și experții Fondului Monetar Internațional au criticat adoptarea acestei legi. Potrivit acestora, măsurile adoptate de Parlamentul de la Chișinău vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative.

„Experții FMI analizează la moment implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor ce parvin", se mai arată în comunicatul de presă publicat de FMI.

Potrivit legii votate ieri în Parlament în două lecturi, persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, acestea vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 decembrie 2018.

Fracțiunile de opoziție au părăsit ședința Parlamentului, în semn de protest față de modul în care proiectul a fost inclus pe agendă, fără respectarea procedurilor parlamentare. Totodată, inițiativa a provocat îngrijorarea opoziție extraparlamentare.

Fluxul de știri
0