Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Filip către businessmeni: Facem aceste lucruri pentru ca să vă simțiți bine în Moldova

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul Pavel Filip a participat la Forumul Economic pentru Dialog și Dezvoltare, organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM).

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik. Determinarea Guvernului de a crește economia Republicii Moldova și de a crea condiții favorabile pentru mediul de afaceri a fost reiterată de premierul Pavel Filip în cadrul Forumului Economic pentru Dialog și Dezvoltare, organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM).

La eveniment au participat peste 800 de antreprenori din toate regiunile țării, dar și conducători ai instituțiilor cheie în administrarea sectorului economic. Discuţiile s-au axat pe măsurile realizate până în prezent şi pe noile inițiative ale statului, îndreptate spre facilitarea activității businessului. 

Bani - Sputnik Moldova
Revoluție fiscală în Moldova: Cine nu va mai plăti impozite din salariu

Prim-ministrul a trecut în revistă cele mai importante acțiuni ale Guvernului pentru susținerea întreprinzătorilor: reducerea numărului de acte permisive și a numărului organelor de control, consolidarea sectorului bancar și subvenționarea angajatorilor care creează peste 100 locuri noi de muncă, crearea parcurilor IT virtuale.

Premierul a menționat că Guvernul continuă eforturile pentru diminuarea economiei tenebre și atragerea investițiilor în țară, prin promovarea reformei fiscale. Astfel, se propune introducerea cotei unice de 12 la sută la impozitul pe veniturile persoanelor fizice și juridice și micșorarea de la 23 de procente la 18 la sută a contribuției angajatorului la bugetul asigurărilor sociale de stat. Totodată, cei care primesc salarii sub minimul de existență nu vor mai plăti impozite, iar angajatorii din agricultură vor plăti contribuții sociale de 12 procente în loc de 16 procente. 

Pavel Filip: La businessmeni nu trebuie să meargă oameni în cizme și cu epoleți>>>

„Vrem să reducem dezavantajele fiscale pentru a crea noi locuri de muncă. Astfel, vom stimula plata impozitelor și vom reduce fenomenul salariului în plic”, a menționat premierul. 

Totodată, urmează să fie stabilit un regim fiscal special pentru activitatea în sectorul hotelier şi a restaurantelor prin reducerea cotei TVA de la 20 la sută la 10 procente. Taximetriștii care au un salariu lunar de până la 10 mii de lei vor achita un impozit unic pe venit de 500 de lei lunar. 

De asemenea, sunt propuse măsuri de diminuare a presiunii organelor cu funcții de control asupra businessului și  limitarea aplicării arestului preventiv.

„Facem aceste lucruri pentru că dorim să vă simțiți mai bine în Republica Moldova, atunci când dezvoltați afacerile și, desigur, pentru că dorim să avem capacitate financiară pentru a face investiții sociale și publice”, a declarat Pavel Filip.

În cadrul forumului, oamenii de afaceri au prezentat propriile viziuni de îmbunătățire a mediului de afaceri, bazate pe experiența profesională şi au examinat oportunităţile de valorificare a potenţialului economic al ţării noastre.

Fluxul de știri
0