Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ne vizează pe toți: Iată cum vom merge la medicul de familie

© Sputnik / OsmatescoMircea Buga
Mircea Buga - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul premierului pe probleme sociale, Mircea Buga, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre noua inițiativă a Guvernului legată de reforma asistenței medicale primare.
Ne vizează pe toți: Iată cum vom merge la medicul de familie

Mircea Buga a spus că la ora actuală în instituțiile medicale există multă ineficiență administrativă și logistică. Totodată există și personal suplimentar, prin urmare este foarte complicat să rezolvi rapid această problemă.

Din acest considerent, spune consilierul, se impune necesitatea ca medicii de familie să-și deschide cabinete individuale. Va exista un interes al medicului să aibă cheltuieli cât mai puține, care nu țin de actul medical. Și dimpotrivă să avem mai multe cheltuieli pentru necesitățile de tartare a pacientului.

În așa mod, a declarat Mircea Buga, se va asigura un venit mai mare al medicului și vom avea o calitate a serviciilor mult mai ridicată decât este acum. Reforma asistenței medicale primare prevede că, după achitarea tuturor cheltuielilor de întreținere a cabinetului medical, de plată a salariului pentru alți lucrători medicali ai cabinetului medical, tot ce va rămâne după achitarea acestor plăți se va considera venitul medicului.

În ultimii ani avem o tendință nu prea bună, mai spune Mircea Buga, când doar 23 la sută din internările în spitale reprezintă intrări pe linia medicului de familie.

Fluxul de știri
0