BUCUREȘTI, 25 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Vecinilor de la sud de Dunăre nu le este frică de imigranți, ci de porcii sălbatici.
Sofia a început pregătirea unui teren la graniţa cu România unde se va construi un gard pentru a preveni intrarea mistreţilor, responsabili de răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), în condiţiile în care în România sunt înregistrate sute de focare, informează publicaţia The Sofia Globe, citată de Agerpres.
În România a fost depistat virusul pestei porcine la o fermă cu 48.000 de capete din județul Tulcea.
Ministrul bulgar al Agriculturii, Roumen Porozhanov, a anunţat luni că au fost luate câteva măsuri pentru a preveni extinderea PPA în Bulgaria, dar obiectivul nu va fi uşor de îndeplinit.
Între timp, în Bulgaria sporesc tensiunile provocate de apariţia primului focar al pestei micilor rumegătoare (PPR) în Uniunea Europeană.
Fermierii din Bulgaria au pierdut sute de animale din cauza pestei ovine.
Este pentru prima dată când virusul se confirmă în Uniunea Europeană. Pentru a opri răspândirea bolii, autoritățile de la Sofia au ordonat sacrificarea a peste 4000 de oi și capre.
Fermierii s-au arătat revoltați de această decizie. Ei au hotărât să iasă la proteste în Capitala Bulgariei. Ei au ars lână de oi și au vărsat lapte în fața Guvernului.
În zona Bolyarovo, unde există suspiciuni că ar fi o epidemie la o fermă, proprietarii au refuzat să-i primească pe veterinari şi au cerut procurorilor să intervină în cazul celui de-al doilea set de analize de la animale.
Fermierii insistă că vor să vadă documentele originale privind rezultatele primului set de analize, colectate luna trecută, şi abia apoi vor să permită prelevarea altor analize de la animalele lor.
Luni a început plata compensaţiilor pentru fermierii din satul Sharkovo, unde au fost sacrificate caprele şi oile pentru a se opri răspândirea pestei micilor rumegătoare. Fermierii vor primi minim 190 de leva pentru fiecare animal sacrificat.