Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Igor Dodon: Republica Moldova este alături de poporul elen în aceste momente dificile

© REUTERS / Costas BaltasIncendii de vegetație în Grecia
Incendii de vegetație în Grecia - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a transmis autorităților din Grecia că țara noastră este solidară cu poporul elen în aceste momente dificile.

CHIȘINĂU, 25 iul — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a transmis condoleanțe președintelui Republicii Elene, Prokopis Pavlopoulos. Oficialul moldovean a scris că țara noastră este solidară cu poporul elen în aceste momente dificile. Igor Dodon a mai scris că a aflat cu tristețe vestea despre pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele semnificative cauzate de incendiile devastatoare de pădure care au cuprins regiunea Attica.

”În aceste momente grele, când natura s-a dezlănțuit asupra oamenilor, vă asigur, în numele poporului Republicii Moldova şi al meu personal, de deplina noastră susţinere. Vă rog să transmiteţi familiilor îndoliate sincere condoleanţe, victimelor cuvinte de încurajare şi de profundă compasiune”, a scris Igor Dodon pe site-ul Președințieii Republicii Moldova. 

74 de oameni au murit în incendiile devastatoare din regiunea Attica. În Grecia a fost decretate trei zile de doliu național în memoria celor decedați. Majoritatea celor care au murit au fost găsiți arși în mașini și propriiile case. Alții s-au aruncat în mare pentru a scăpa de focul şi fumul dens. Autoritățile din Grecia nu au publicat date oficiale privind numărul celor daţi dispăruţi.  Autorităţile elene au creat un site pentru a veni în sprijinul celor care îşi caută rudele sau prietenii dispăruţi.

Staţiunea Mati din Grecia arată de parcă ar fi fost scena unei erupţii vulcanice: locuinţele şi maşinile abandonate sunt făcute scrum, iar străzile sunt acoperite de un strat gros de cenuşă. Incendiul care a distrus zona turistică s-a declanşat într-o pădure de pini şi s-a propagat cu repeziciune din cauza vântului puternic.

Autorităţile elene primesc ajutor din partea statelor membre ale UE pentru stingerea altor focare din Attica. Italia, Germania, Polonia, Franţa, Cipru, Spania şi România au trimis avioane, autospeciale şi pompieri. Acesta este cel mai mare dezastru natural din Grecia, după incendiile de vegetaţie din 2007, când 84 de oameni şi-au pierdut viaţa.

 

Fluxul de știri
0