Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Achizițiile publice, netransparente și dominate de interese

© Sputnik / OsmatescoOlesea Stamate
Olesea Stamate - Sputnik Moldova
Abonare
Segmentul achizițiilor publice în Moldova nu este încă unul competitiv și transparent. Și asta în pofida faptului că în ultimii ani au fost efectuate mai multe modificări le legislația privind achizițiile publice.
Expert: Achizițiile publice, netransparente și dominate de interese

Expertul Olesea Stamate a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că în domeniul achizițiilor publice se mai constată fenomenul netransparenței.

"Avem o mica îmbunătățire în domeniul dat, dar este insuficient. Considerăm că dosarul de achiziții în mare parte trebuie să fie un document public. Unele achiziții sunt desfășurate necalitativ, ineficient, din cauza că personalul este necalificat", spune expertul.

Olesea Stamate a declarat că unele instrumente moderne de evaluare a ofertelor sunt inaplicabile din cauza lipsei unor specialiști evaluatori. Chiar dacă în legislație au fost introduse noi tipuri de evaluare a ofertelor — prețul cel mai scăzut, costul cel mai scăzut, cel mai bun raport calitate—preț, cel mai bun raport calitate-cost, ele sunt niște instrumente de vis pentru că nu există specialiști care să aplice aceste criterii de evaluare. În multe cazuri este vorba și de anumite interese.

Există trei probleme în acest sens, mai spune Olesea Stamate. Acestea ar fi nereguli la formularea caietelor de sarcini, evaluarea necalitativă și neobiectivă a ofertelor și implementarea cu deficiențe a contractelor de achiziții. La ora actuală, rulajul financiar în domeniul achizițiilor publice în Moldova este evaluat la 10 miliarde de lei.

Autor Eduard Maciac  

Fluxul de știri
0