BUCUREȘTI, 24 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat ieri un interviu pentru Radio Sputnik Moldova. În contextul în care în 2019 au loc România alegeri prezidențiale, șeful statului moldovean a fost întrebat despre șansele lui Klaus Iohannis la un al doilea mandat.
"Voi răspunde printr-un exemplu de la începutul mandatului meu de președinte", a replicat, zâmbind, Igor Dodon, "La doar câteva săptămâni de la începerea mandatului meu prezidențial, au venit unul sau doi ambasadori și au încercat să-mi explice ce trebuie să facă președintele Republicii Moldova din punct de vedere constituțional — uite că aici e greșit, că aici e nu știu eu ce…"
Până aici faza ne este cunoscută din proprie experiență, dar Igor Dodon a urmat o cale pe care noi am uitat-o… Iată reacția lui Dodon:
"Eu le-am spus foarte clar stimaților ambasadori că dacă până la președintele Dodon erau obișnuiți să vină să țină lecții de politică internă foștilor președinți, cu mine lucrul acesta nu este accesibil și nu este admisibil", a povestit Dodon. "Noi cunoaștem care este Constituția RM, noi avem poziția noastră în politica internă și nu trebuie ambasadorii sau politicienii externi să se implice în politica internă a altui stat".
Luând ca reper experiența relatată mai sus, președintele Moldovei revine la întrebarea despre șansele lui Klaus Iohannis; Dodon tratează tema în același sens, al neimplicării în treburile altui stat — fie și prin declarații sau comentarii.
"Eu consider că nu e normal să fac aprecieri sau să dau sfaturi cuiva din România, din Ucraina, unde au problemele lor interne, unde au campaniile lor electorale interne", spune clar Dodon.
Mai mult, Dodon povestește că a fost solicitat la un moment dat să comenteze ce se întâmplă între PSD și Iohannis.
"Încerca cineva să mă întrebe ce cred despre conflictul între PSD și președintele României — este treaba lor internă", spune din nou Dodon clar. "Eu nu vreau ca ei să se implice în treburile noastre interne, să vină cu comentarii. Eu niciodată nu-mi voi permite să dau sfaturi ce trebuie să facă ei în politica lor internă, nu contează dacă e est sau vest".
Este vorba de o distanțare a președintelui Republicii Moldova față de România? Dodon e ferm din nou — dacă suntem parteneri, nu trebuie să ne amestecăm în treburile lor.
"Ei sunt partenerii noștri, sunt prietenii noștri, este o țară vecină cu care noi avem semnate mai multe acorduri economice, sociale și noi trebuie să respectăm statul vecin", declară Dodon.
"Dacă-l respectăm, nu trebuie să ne vârâm noi în treburile lor. Ei vor decide singuri cine este președinte, cine e spicher, ce fac cu majoritatea parlamentară și așa mai departe”.
Acest principiu al neimplicării în treburile interne ale altor stat se referă doar la România? Dodon este principial — și nu are limite sau preferințe.
"Rog foarte mult, și pe cei din est, și din vest, să nu se implice în treburile noastre interne — noi o să ne clarificăm singuri", spune Dodon.
Este România un "vecin" bun? Președintele Republicii Moldova este și aici un om care nu-și abandonează principiile, iar logica sa este simplă și clară:
"Vecinii îți sunt dați de Dumnezeu, nu pot să ți-i alegi, așa că, din start, ei sunt vecini buni!", a declarat Igor Dodon în interviul acordat ieri pentru Radio Sputnik Moldova.