Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Patrușev și Kozak au fost numiți în funcții cheie în relația cu Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariErnest Vardanean
Ernest Vardanean - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Ernest Vardanean consideră că numirea lui Dmitri Patrușev în funcția de președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică are câteva semnificații.
De ce Patrușev și Kozak au fost numiți în funcții cheie în relația cu Moldova

 

Prima semnificație ar fi Dmitri Patrușev este ministrul Agriculturii în Federația Rus, iar Republica Moldova exportă în acea țară produse agroalimentare. Un ministru de profil se va ocupa nemijlocit de relațiile interguvernamentale dacă Guvernul de la Chișinău va fi deschis pentru acest dialog.

Un alt motiv, spune Vardanean, este că Dmitri Patrușev este fiul fostului director al FSB Nicolae Patrușev, un om extrem de influent la Moscova, care cunoaște foarte bine situația din spațiul postsovietic, inclusiv din regiunile de conflict.

Atât Nicolae Patrușev, cât și Dmitri Kozak intră în cercul cel mai restrâns de încredere a lui Vladimir Putin.

Vicepremierul Kozak este foarte bine informat despre situația din regiune, este un bun cunoscător al problematicii transnistrene, afirmă politologul. Recent premierul rus, Dmitri Medvedev, l-a numit în funcția de președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică pe Dmitri Patrușev.

Și Dmitri Kozak, vicepremierul Federației Ruse, a fost numit de președintele Putin reprezentant special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova.

Autor Eduard Maciac

Fluxul de știri
0