Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Promovarea educației incluzive - o perspectivă pozitivă pentru copiii cu nevoi speciale

© Sputnik / Rodion ProcaCristina Coroban
Cristina Coroban - Sputnik Moldova
Abonare
Acum un deceniu, în Republica Moldova au început să fie implementate modele de educație incluzivă pentru copiii cu nevoi speciale sau aflați în dificultate
Promovarea educației incluzive - o perspectivă pozitivă pentru copiii cu nevoi speciale

În centrele de educație incluzivă, activitățile educaționale urmăresc realizarea unor sarcini speciale, care derivă din specificul deficiențelor asociate ale elevilor din aceste școli. Specialistul Centrului pentru Copilărie, Adolescență și Familie "PRODOCS", Coroban Cristina, a relatat în ce măsură noua abordare a schimbat destinul adolescenților și atitudinea societății față de ei.

"Educația incluzivă semnifică asigurarea instruirii de calitate pentru copiii cu cerințe educative speciale. Absența de la ore și nepregătirea temelor pentru acasă sunt problemele cele mai frecvente cu care se confruntă adolescenții din acest mediu. În acest sens, primul serviciu de bază pe care îl acordă Centrul pentru Copilărie, Adolescență și Familie "PRODOCS" este suportul pentru învățământul școlar. Scopul nostru este de a asigura accesul la educația de calitate pentru copiii din familiile social vulnerabile, prin creșterea gradului de toleranță, înțelegere și respect între colegii de clasă", a relatat Coroban Cristina în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal".

Totodată, în instituțiile de învățământ cu care colaborează Centrul pentru Copilărie, Adolescență și Familie "PRODOCS" sunt desemnate cadre didactice care facilitează procesul de incluziune a copiilor cu cerințe educative speciale.

Potrivit Cristinei Coroban, specialiștii instituției activează și în raioanele Anenii Noi, Telenești, Drochia, Ștefan-Vodă și Călărași. În prima jumătate a anului 2018 au fost deserviți 72 de copii de vârstă școlară și 11 copii de vârstă preșcolară. Capacitatea maximă a centrelor de plasament este 25 de locuri.

Activitățile întreprinse pe plan național în ultima perioadă sunt corelate cu cele de pe plan mondial, incluziunea fiind corelată cu procesele democratizării în societate și educație. În acest sens, rapoartele de evaluare a politicilor incluzive demonstrează că, în urma implementării modelelor de educație incluzivă, a crescut numărul cadrelor didactice care cred că copiii cu dizabilități trebuie să învețe în școlile de masă și a crescut numărul părinților care consideră că copiii cu deficiențe în dezvoltare trebuie să se educe împreună cu ceilalți copii.

Mai multe detalii referitor la acest subiect găsiți în interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0