CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Dreptul la pensionarea anticipată, care a fost anulat la sfârșitul anului trecut, ar putea fi reintrodus în Moldova. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Nelea Rusu, în cadrul audierilor în Comisia parlamentară economie, buget și finanțe.
Secretarul de stat de la MSMS a precizat că acest drept va fi reintrodus cu anumite condiții.
”Lucrăm la modificări în legislație pentru a introduce dreptul la pensionare anticipată cu condiția ca să respectăm principiul egalității de șanse, între bărbați și femei”, a declarat Rusu.
Funcționarul a precizat că această idee este, deocamdată, la nivel de proiect.
” Discuțiile se poartă doar în interiorul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Elaborăm diferite soluții ca ulterior să le propunem spre consultări publice”, a declarat secretarul de stat.
Rusu a mai precizat că, deocamdată, nu poate spune din ce an va fi introdusă această schimbare la acordarea pensiilor.
Legea privind sistemul public de pensii, care a intratat în vigoare anul trecut, prevedea că pensia anticipată poate fi stabilită cu cel mult trei ani anticipat vârstei standard de pensionare, care este de 63 de ani. Astfel, pensia anticipată putea fi stabilită începând cu vârsta de 60 de ani atât pentru bărbaţi, сât şi pentru femei.
Pentru a beneficia de pensie anticipată bărbaţii trebuiau să aibă 60 de ani împliniţi şi un stagiu de cotizare de 33 de ani şi şase luni. Potrivt legii, femeile se puteau pensiona anticipat începând cu anul 2023.
Reieșind din faptul că egalarea vârstei standard de pensionare şi a stagiului de cotizare se realizează progresiv, condiţiile de eligibilitate privind dreptul la pensie anticipată pentru limită de vârstă erau întrunite doar de bărbaţi.
În acest context, Ministerul Muncii a propus, la sfârșitul anului trecut, abrogarea normei.
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova s-a expus categoric împotriva propunerii de abrogare a dreptului la pensie anticipată. Potrivit CNSM, acest drept a fost obţinut graţie insistenţei sindicatelor care şi-au propus să diminueze impactul creşterii vârstei de pensionare, ce a avut loc odată cu implementarea reformei sistemului de pensii, deşi durata medie a vieţii în Republica Moldova este destul de redusă.