Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Educație reproductivă sau abstinență sexuală. Ce trebuie să cunoască tinerii?

© Sputnik / Miroslav RotariRodica Comendant și Cezar Salagor
Rodica Comendant și Cezar Salagor - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie: Abstinența sexuală până la căsătorie – soluția împotriva avorturilor, sarcinilor întâmplătoare și bolilor sexual transmisibile.

Educația reproductivă a elevilor nu va contribui la îmbunătățirea situației demografice sau la reducerea cazurilor de avorturi și infecții sexual transmisibile în rândul minorilor. Opinia a fost exprimată de jurnalistul Cezar Salagor, la emisiunea "ATITUDINI", în contextul discuției despre introducerea modulului "Sănătatea reproductivă" în componența disciplinei opționale "Educație pentru sănătate".

Cezar Salagor este convins că pentru a crește o generație sănătoasă, copiii trebuie să primească o educație moral-creștină în familie și școli. În opinia jurnalistului, soluția împotriva avorturilor, sarcinilor întâmplătoare și bolilor sexual transmisibile este abstinența sexuală până la căsătorie.

"Fără remoralizarea societății nu ajungem la nimic. Remoralizare înseamnă conștientizare, responsabilitate. O persoană nestatornică, care are mulți parteneri sexuali, este un rod al păcatului. Metodele de contracepție contribuie la scăderea natalității. O persoană trebuie să se abțină de la relații sexuale până la căsătorie. Omul care nu găsește partenerul potrivit pentru căsătorie fie merge singur prin viață, fie merge la mănăstire. Patima este un păcat și are consecințe negative", a explicat Cezar Salagor.

Potrivit directoarei Centrului de Instruire în domeniul Sănătăţii Reproductive, Rodica Comendant, educația reproductivă nu-i provoacă pe tineri să înceapă viața sexuală devreme. Dimpotrivă, aceste informații îi ajută să refuze relațiile sexuale întâmplătoare, să-și găsească partenerul pentru viață potrivit și să-și planifice familia.

"Modulul este adaptat la contextul țării noastre. Nu conține nimic amoral — educația începe de la relația dintre oameni și respectul unul față de celălalt. De ce credeți că cei care optează pentru educația reproductivă sunt pentru amoralitate? Modulul prevede și abstinența sexuală, până tânărul este pregătit să-și facă o familie, să conceapă copii. În decurs de un deceniu, Republica Moldova a depășit de două ori cazurile de HIV/SIDA printre adolescenți, suntem campioni la nașteri la fetițe de 10, 13, 15 ani. De ce disciplina de Religie nu a contribuit la diminuarea acestor indicatori? Înseamnă că ceva ne scapă?", a replicat Rodica Comendant.

Pentru mai multe detalii despre noul modul "Educația reproductivă" aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

 

 

 

Fluxul de știri
0