Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mai puțin grâu la hectar! Ce se va întâmpla cu prețul pâinii

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Ușurelu
Iurie Ușurelu - Sputnik Moldova
Abonare
Recolta medie de grâu este de trei tone la hectar. Adică cu 20% mai puțin decât în 2017.
Mai puțin grâu la hectar! Ce se va întâmpla cu prețul pâinii

Agricultorii vor strânge mai puțin grâu la hectar decât anul trecut. Recolta medie este de trei tone la hectar, ceea ce înseamnă cu 20% mai puțin decât în 2017. Cert este că deși recolta de grâu este mai mică, preţul grâului şi a pâinii nu va creşte, ne asigură autorităţile.

„Avem rezultate mai puțin îmbucurătoare, dacă facem o comparație cu anul 2017. Dacă vorbim de grâul de toamnă, avem în jur 31,3 de centinere la hectar, ceea ce înseamnă cu 15-25% mai puțin decât în 2017. Și la capitolul perioada de recoltare suntem într-o fază mai avansată. Dacă vorbim de calitatea grâului, atunci recolta din acest an este superioară și aici producătorii ar putea avea de câștigat", spune Iurie Ușurelu.

De vină sunt ninsoriile din luna martie şi seceta din mai, spune secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu.

„Condițiile climaterice au fost aspre pentru culturile de grupa I. Primăvara a fost secetoasă, iar în perioada recoltării am avut ploi în abundență. Aceste ploi au fost benefice pentru culturile de grupa II și pentru cele multianuale, dar am avut de pierdut la culturile de grupa I", adaugă Iurie Ușurelu.

Cert este că cei care au folosit tehnologiile noi nu au înregistrat pierderi chiar atât de mari.

„Anul 2018 a arătat încă o data că cei care au folosit tehnologiile noi au fost afectați în proporție de 5-7%, iar cei care nu au respectat noile tehnologii, au fost afectați în jur de 20-25%. Am discutat și cu academicienii, care spun că așa an agricol nu s-a mai repetat în ultimii 50 de ani”, spune Iurie Ușurelu.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0