Despre introducerea disciplinei „educația sexuală" se discută de mai mulți ani în țara noastră. Totuși, acest subiect rămâne încă unul tabu. Și asta, chiar dacă datele statistice în ceea ce privește numărul de sarcini și avorturi în rândul minorelor arată îngrijorător. Cert este că mulți dintre tineri nu au cunoștințe despre metodele de contracepție sau despre riscul infecțiilor sexuale.
Directoarea Centrului de Instruire în domeniul Sănătăţii Reproductive, Rodica Comendant, a explicat în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova ce urmează să învețe elevii la „educația sexuală" și care este importanta introducerii acestei discipline în programa școlară.
„Educația sexuală îi învață pe elevi să înțeleagă cum te dezvolți din punct de vedere sexual-reproductiv, despre ce modificări se întâmplă cu corpul tău la anumite etape, despre felul cum apare sarcina, despre când ești suficient de pregătit pentru o relație sexuală, despre cum să depistezi dacă interacționezi cu un abuzator. Într-o instanță oarecare, educația sexuală este bazată pe niște studii și standarde", spune Rodica Comendant, director Centrul de Instruire în domeniul Sănătăţii Reproductive.
Amintim că prima încercare de a introduce o disciplină la care elevii să se inițieze în subiecte legate de pubertate, viață sexuală, infecții cu transmitere sexuală, precum și pericolele la care sunt supuși dacă consumă droguri sau țigări a fost în anul 2005. Tentativa a fost însă fără succes. În Europa, educaţia sexuală a fost inclusă în programul educațional școlar de mai bine de jumătate de secol. Prima ţară care a inclus disciplina „educația sexuală" în școli a fost Suedia. Se întâmpla încă în 1955.
Autor: Silvia Zavadovschi