Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Elena Ețcu vinde costume populare create de ea pentru a-i ajuta pe bolnavii de cancer

© Sputnik / OsmatescoElena Ețcu
Elena Ețcu - Sputnik Moldova
Abonare
În zilele noastre, când toată lumea parcă a uitat ce este tradiția și ce înseamnă a purta un costum popular sau o ie, Elena Ețcu este hotărâtă să revigoreze taina meșteșugului popular și portului național plin de grație, simplitate și spiritualitate.
Elena Ețcu vinde costume populare create de ea pentru a ajuta oamenii bolnavi de cancer

Dragostea pentru frumos și artă sunt două dintre elementele care au contribuit din plin la dezvoltarea spirituală și umană a creatoarei de costume naționale Elena Ețcu.

"Dragostea și talentul pentru cusut am moștenit-o de la bunica mea. De când eram copilă, imitam gesturile broderiei. Portul popular este o exteriorizare a frumuseții sufletului și presupune o muncă asiduă. Picătură cu picătură am ajuns să activez în acest domeniu deja de 14 ani. Rolul meu pe acest pământ pare a fi acela de a transmite mai departe tainele costumului popular, tradițiile, de a promova mândria, hărnicia, bunătatea și folclorul neamului nostru", a povestit Elena Ețcu în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal".

Elena Ețcu a muncit enorm ca să-și susțină doctoratul în biochimie, dar până la urmă, a învins pasiunea pentru design vestimentar, pentru portul tradițional și broderii. A abandonat cercetarea științifică pentru a deschide un atelier de haine tradiționale.

"În atelierul meu confecționez costume naționale pentru toate vârstele. Folosesc elemente vechi tradiționale, dar în același timp aplic și ornamente moderne pentru a crea vestimentații cu adevărat speciale. Totodată, sunt membru al unui ONG, prin care promovăm valorile poporului nostru și oferim cursuri de instruire pentru cei care doresc să cunoască cum se confecționează o ie. În același timp, creez costume tradiționale pe care le scot la licitație, iar banii câștigați le donez oamenilor care suferă de cancer", a relatat Elena Ețcu.

Mai multe detalii aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0