Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce scade natalitatea în Moldova

© Vadim RusuAist MD
Aist MD - Sputnik Moldova
Abonare
Experții consideră că situa demografică în țara noastră este catastrofală: copii se nasc tot mai puțini, iar către anul 2050 o treime din populația Moldovei o vor constitui bătrânii.

Specialiștii consideră că în anii apropiați declinul demografic va fi greu de oprit. Țara noastră este pe locul doi în lume printre țările cu cea mai mică natalitate, prima fiind Portugalia. Potrivit datelor pentru 2016, nivelul nașterilor era de cinci copii la șase femei.

Пожилая пара, отдыхающая на бульваре - Sputnik Moldova
Societate
Alarmant: Moldova, în pragul unei catastrofe demografice

Studiile sociologilor arată însă că o situație demografică normală se constituie atunci când la fiecare zece femei revin 21 de copii, cu condiția că populația nu ar emigra. Evident, pentru Moldova acest lucru nu este real în prezent.

Pronosticurile sunt îngrijorătoare nu doar în ceea ce ține de natalitatea redusă, ci și de creșterea alarmantă a numărului celor care emigrează. Anual, aproximativ un procent din populația Moldovei pleacă din țară.

De ce tinerii nu se grăbesc să-și întemeieze o familie și să aducă pe lume copii? Cauze sunt multe, inclusiv de ordin material.

Fluxul de știri
0