Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mofturile șoferilor moldoveni: Mii de lei pentru plăcuțe de înmatriculare „bengoase"

© Sputnik / Rodion ProcaAmbuteiaj, transport, транспорт, пробки
Ambuteiaj, transport, транспорт, пробки - Sputnik Moldova
Abonare
Tot mai mulți proprietari de mașini din Moldova apelează la serviciul de confecționare și eliberare a plăcilor de înmatriculare noi ce conțin simboluri „dorite".

CHIȘINĂU, 17 iulie — Sputnik. Din aprilie 2015, când a fost pus în aplicare standardul „SM 122:2014 — Vehicule rutiere, plăci de înmatriculare pentru autovehicule și remorci", Direcția identificare și înmatriculare a mijloacelor de transport a eliberat 3666 de plăci cu numere de înmatriculare cu simboluri solicitate.

Potrivit Agenției Servicii Publice, cea mai mare creștere a solicitărilor cu privire la plăcuțele de înmatriculare personalizate a fost înregistrată în 2017. Atunci au fost eliberate 1948 de astfel de plăci. Iar de la începutul anului 2018 — au fost eliberate deja 700 de plăcuțe.

Cele mai solicitate numere sunt cele care au o combinație de litere diferite și trei cifre identice precum „DOR 111", „BIP 777" sau „DAC 888". Din luna ianuarie 2018 și până în prezent, au fost eliberate 131 de astfel de seturi.

Totodată, pentru combinația de litere diferite solicitate și altă combinație de trei cifre solicitate au optat 128 de proprietari de automobile. „MED 575", „TOT 707", „RUS 707" — sunt câteva exemple cu numere de înmatriculare de acest tip. Pe lângă acestea, 67 de seturi de plăci au combinația de litere diferite și trei cifre dintre care primele două sunt zerouri cum ar fi — „GEP 007", „SUD 001", „LEU 008", „WIN 007", „BOS 006".

Pentru combinația de litere diferite solicitate și o singură cifră au fost eliberate 56 de plăcuțe — exemplu „TOY 1", „PIK 1", „NIN 1".

Serviciul „plăcuțelor frumoase" prevede verificarea, comandarea, confecționarea, primirea, evidența și înmatricularea cu simboluri solicitate și se prestează în cadrul Direcției identificare și înmatriculare a mijloacelor de transport din municipiul Chișinău, strada Salcâmilor 28 sau la subdiviziunile teritoriale.

Tariful necesar pentru un număr de înmatriculare cu simboluri solicitate variază de la 1080 și până la 9600 de lei, în timp ce costul unui set cu numere obișnuite este de 480 de lei.

Agenția Servicii Publice ar fi încasat pentru cele 3666 de seturi de plăci confecționate peste patru milioane de lei de la proprietarii de autovehicule.

Doritorii de astfel de „plăci" pot verifica disponibilitatea numărului de înmatriculare personalizat pe www.e-services.md.

Fluxul de știri
0