Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Vor avea nevoie moldovenii de viză pentru a intra în România? MAE dă răspunsul

© Sputnik / Igor Zarembo  / Accesați arhiva multimediaРабота визового отдела генерального консульства ФРГ в Калининграде
Работа визового отдела генерального консульства ФРГ в Калининграде - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul European a adoptat recent Inițiativa legislativă privind necesitatea autorizației ETIAS de intrare în Uniunea Europeană pentru cetățenii non UE care beneficiază actualmente de regim liberalizat de vize cu statele comunitare, următorul pas în aplicarea acestei norme, din 2021, fiind votul Consiliului de Miniștri.

CHIȘINĂU, 17 iul —Sputnik. După ce a devenit publică intenția Uniunii Europene de a introduce autorizația ETIAS la intrarea în țările UE pentru cetățenii din țările care beneficiază de acces fără vize în spațiul comunitar, iar europarlamentarii au votat un plan legislativ în acest sens, au apărut mai multe confuzii. În primul rând, nu este prea clar dacă vor exista restricții de intrare în țările UE non-Schengen, precum România.

În această situație, Sputnik a solicitat o precizare de la Ministerul român de Externe cu privire la accesul moldovenilor în România, după intrarea în vigoare a Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS).

Pașaport - Sputnik Moldova
Politică
Reguli noi: Moldovenii vor intra în UE cu plată și cu permis special

Astfel, potrivit MAE din România, normele regulamentului ETIAS se referă la „spațiul european” și vor fi aplicabile și cetățenilor Republicii Moldova.

„Ca procedură, cetățenii din cele peste 60 de state și teritorii scutiți de la obligativitatea deținerii unei vize de intrare în țările membre ale Uniunii Europene, deci, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, vor completa un formular electronic anterior deplasării, conținând o serie de date personale, date ale documentului de călătorie folosit, adresa de domiciliu și statul membru al primei intrări în spațiul european și vor achita o taxă de 7 euro, obținând astfel o autorizație de călătorie. Aceasta va fi valabilă 3 ani de zile sau până la expirarea documentului de călătorie”. Pentru persoanele sub 18 ani sau cu vârsta de peste 70 de ani, autorizația de călătorie se eliberează gratuit”, precizează MAE.

Totodată, sursa citată menționează că prevederile ETIAS reprezintă măsuri sporite pentru securizarea intrării în UE a cetățenii țărilor extracomunitare care beneficiază actualmente de regim liberalizat de vize.

„Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 515/2014, (UE) 2016/399, (UE) 2016/794 și (UE) 2016/1624, prevede operaționalizarea sistemului ETIAS și permite autorităților naționale verificări suplimentare pentru cetățenii statelor terțe care călătoresc fără viză în țările membre ale Uniunii Europene. Aceste verificări urmăresc eliminarea riscurilor privind securitatea, migrația ilegală sau sănătatea publică, persoanelor care vor fi considerate un pericol sub aceste aspecte urmând să le fie interzis accesul pe teritoriul Uniunii Europene”.

În același timp, MAE român subliniază că „este vorba de un proiect normativ (și nu un act în vigoare) care se află în proces decizional la nivel UE”.

Fluxul de știri
0