Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Climatizatorul este sau nu un pericol în perioada toridă a anului: Sfatul medicului

CC0 / Pixabay / matuska / Кондиционер
Кондиционер - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii ne atenționează la ce riscuri ne expunem când stăm cu climatizatorul pornit.

CHIȘINĂU, 17 iulie — Sputnik. Vara avem nevoie să ne răcorim, mai ales când mercurul din termometre urcă până la 30 de grade. În astfel de situații ne-am obișnuit să conectăm climatizatoarele pentru a ne simți confortabil. Specialiștii spun că aerul rece ar putea să ne facă mai mult rău decât bine, mai ales în condițiile în care trecerea de la o temperatură la alta este bruscă.

"În general, climatizatorul nu este benefic pentru sănătatea noastră. Mai ales în cazul în care aparatul nu este curățat corect. Mă refer aici la filtre. În scurt timp, are loc dezvoltarea bacteriilor, a fungilor, a virușilor în interiorul climatizatorului", a declarat medicul Lucia Cojocaru.

Curățarea climatizatorului este foarte importantă deoarece oamenii pot dezvolta anumite alergii față de bacteriile pe care acesta le elimină atunci când este conectat.

Medicii recomandă să nu conectăm aerul condiționat imediat după ce am venit înfierbântați de afară. Dacă suntem în mașină trebuie să lăsăm inițial geamurile deschise pentru ca organismul să se adapteze treptat cu temperaturi mai joase și după aceasta să conectăm aparatul de aer condiționat. Specialiștii mai spun că temperatura în încăpere, când afară este caniculă, nu trebuie să depășească 25 de grade.

Octavian Cenușă - Sputnik Moldova
Medic cardiolog, despre consumul cafelei pe timp de caniculă

"Variațiile de temperatură sunt tolerate mai greu de organismul uman. Trebuie să monitorizăm ca temperatura în încăpere să fie între 21 și 25 de grade. Această temperatură ar fi cât de cât normală pentru organismul nostru", a declarat medicul Lucia Cojocaru.

Medicii recomandă persoanelor sensibile să evite în totalitate contactul cu aerul condiționat, întrucât riscă să dezvolte diverse alergii și boli.

"Trebuie să ne simțim confortabil. Când dereglăm confortul organismului acesta începe să lucreze prea tare pentru a se proteja. Când toate forțele de protecție a organismului pleacă către protecție atunci începe să sufere imunitatea și încep să se asocieze diferite viroze și infecții", a declarat medicul Lucia Cojocaru.

Cele mai frecvente afecțiuni provocate de aerul condiționat sunt rinita si pneumoniile, dar exista și cazuri extrem de grave în care pacienții au făcut stop cardio-respirator. Aceste boli sunt posibile din cauza temperaturii mult prea scăzute setate pe aparat. Daca afara sunt 35 de grade Celsius, nu este indicat ca temperatura din camera sa ajungă la 16 grade Celsius. Poate fi confortabil, dar poate fi si foarte periculos, pentru ca organismul nu suporta o diferență atât de mare de temperatura.

Fluxul de știri
0