Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Operațiunile valutare vor fi efectuate conform unor noi reguli

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
BNM propune noi reguli de efectuare a operațiunilor valutare pentru persoanele fizice și juridice rezidente.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a propus spre consultare publică proiectul Hotărârii Comitetului Executiv al BNM ”Pentru completarea Regulamentului privind condițiile și modul de efectuare a operațiunilor valutare”. Potrivit autorului, elaborarea proiectului este dictată de necesitatea creării condițiilor egale de efectuare a plăților /transferurilor de către persoanele fizice rezidente în sumă ce nu depășește 10 mii de euro sau echivalentul lor atât în favoarea nerezidenților, cât și în străinătate în favoarea rezidenților și anume, fără prezentarea la prestatorul servicii de plată rezidenți (SPR) a documentelor justificative.

Beneficiarii proiectului de decizie sunt persoanele fizice și juridice rezidente.

”Rezultatul scontat ca urmare a implementării deciziei supuse consultării publice constă în facilitarea efectuării plăților /transferurilor de către persoanele fizice rezidente în sumă ce nu depășește 10.000 de euro în străinătate în favoarea rezidenților”, potrivit BNM.

Schimb valutar - Sputnik Moldova
Societate
La schimbul valutar va trebui să spuneți cum vă cheamă, unde trăiți și unde lucrați

În prezent, potrivit Regulamentului privind condițiile și modul de efectuare a operațiunilor valutare, persoanele fizice rezidente pot efectua plăți /transferuri în favoarea nerezidenților fără prezentarea la prestatorul SPR a documentelor justificative în cazul în care suma plății/ transferului nu depășește 10 mii de euro. În cazul efectuării plăților /transferurilor de către persoanele fizice rezidente în străinătate în favoarea rezidenților indiferent de suma plății /transferului este necesară prezentarea la prestatorul SPR a documentelor justificative care confirmă scopul plății/transferului și conțin date despre suma plății/transferului.

Prin proiectul propus spre dezbateri publice se stabilesc norme echivalente de efectuare a plăților /transferurilor de către persoanele fizice rezidente în sumă ce nu depășește 10 mii de euro atât  în favoarea nerezidenților, cât și în străinătate în favoarea rezidenților.

Recomandările pe marginea proiectului de decizie, supus consultării publice, pot fi prezentate până pe data de 18 iulie.

Fluxul de știri
0