Invitații emisiunii "Sputnik Matinal" — directorul Casei de Cultură din satul Cigârleni, Diana Josu-Braniște și gospodinele de la Cigârleni, Maria Ungureanu și Maria Josu — au oferit detalii despre desfășurarea celei de-a VII-a ediție a Festivalul bucatelor tradiționale "La vatra plăcintelor".
"Festivalul Naţional „La Vatra Plăcintelor" este un eveniment ce reuneşte tradiţii, arte şi realităţi culturale din Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă frumoasă și prietenoasă. Am avut parte de soare, muzică populară, dansuri, voie bună, bucătărie tradițională, vin moldovenesc și oameni buni. Festivalul a găzduit zeci de participanți și sute de spectatori veniți din Chișinău și chiar din România. Oamenii s-au delectat cu muzică bună și cu cele mai gustoase bucate pregătite de femeile harnice ale satului. Zeci de gospodine au adus plăcinte pentru toate gusturile — cu varză, brânză, cartofi sau vişine, din care s-au delectat oamenii prezenţi la eveniment. Plăcintele au fost gătite după rețetele bunicilor și erau vedetele festivalului. A fost o atmosferă inedită pentru toți cei care au participat la acest eveniment cultural", a relatat directorul Casei de Cultură din satul Cigârleni.
Gospodinele din Cigârleni s-au întrecut la gătit plăcinte. Ele au mărturisit că acest festival a devenit o tradiție nu doar a satului, dar și o sărbătoare a familiei. După festival, sărbătoarea continuă în sânul familiei, alături de cei dragi.
"Suntem bucuroase să valorificăm tradițiile noastre și bucatele tradiționale. Depunem toată munca, efortul și străduința noastră pentru ca oamenii să savureze din rețetele culinare ale poporului moldovenesc. Am muncit câteva zile înainte de eveniment pentru ca bucatele să fie proaspete, delicioase și gustoase. Noi, femeile de la sate, avem cultivat spiritul răbdării și puterea de a le reuși pe toate. Plăcintele gustoase necesită nu doar ingrediente, dar și răbdare, suflet, dedicare și timp", au spus gospodinele Maria Ungureanu și Maria Josu.
Diana Josu-Braniște a precizat că evenimentul s-a desfășurat conform unui scenariu tradițional.
"Evenimentul a început cu parada portului popular, de la Primăria localității până la Casa de Cultură. Programul a continuat cu serviciul divin, deschiderea oficială, prezentarea artistică a colectivelor. Seara, oamenii au încins o horă de sărbătoare, iar interpretele de muzică populară Doina Arsene Grigoraș și Viorica Damaschin au oferit un concert de excepție. Cheful şi voia bună au fost asigurate de colectivele folclorice din raion", a povestit directorul Casei de Cultură.
Mai multe detalii despre acest eveniment puteți afla din fișierul audio atașat.
Autor: Cristina Baș