Guvernul nu are o strategie complexă, iar calitatea produselor comercializate în lanțurile de magazine ridică multe semne de întrebare, susține ecologistul Anatolie Prohnițchi.
”Este adevărat, e foarte greu să obții produse organice. Un agricultor trebuie să țină cont de o serie de factori cum ar fi calitatea solului, apei, costul muncii manuale pentru înlăturarea buruienilor, tipurile de îngrășăminte și altele. Suntem în 2018 iar producătorii nu beneficiază de subvenții motivante și nici nu văd o perspectivă în acest domeniu", susține Anatolie Prohnițchi.
Expertul este de părere că produsele ecologice devin din ce în ce mai căutate în Republica Moldova. Consumatorii doresc produse naturale, dar nu le găsesc pe rafturile din magazine și nici produse eco fabricate în străinătate.
”Este o adevărată nebunie. Nu trebuie să faci mare politică ca să promovezi produsele eco. De ce nu este luată o decizie ca în toate lanțurile de magazine să fie amenajat un raft special pentru produse organice. Oare e atât de greu? Nu este dorință și nici imaginație”, consideră Anatolie Prohnițchi.
De menționat că specialiștii bat alarma de 20 de ani, atenționând asupra calității produselor. Multe dintre culturile tradiționale cum este grâul, porumbul sau floare soarelui au de suferit din cauza utilizării excesive și necontrolate a pesticidelor și erbicidelor.
Mai multe detalii aflați din interviu.