La Institutul de Medicină Urgentă (IMU) va fi efectuată, în premieră, o intervenție pe vasele creierului, prin metoda endovasculară. Operația va fi realizată în toamna anului 2018, de către patru medici. Pregătirile pentru această intervenție au început încă acum doi ani. Între timp, a fost achiziționat echipamentul medical necesar pentru realizarea tratamentului neuroendovascular, iar specialiștii au fost instruiți în clinici renumite din Germania, Italia și Suedia. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" cu directorul IMU, Mihai Ciocanu, șeful Secției Chirurgie Vasculară, Sorin Barat și șeful Laboratorului Medicină Intervențională, Roman Smolnițchi.
Noua metodă de tratament va permite medicilor să înlăture cheagurile mari de sânge din vasele creierului. În prezent, jumătate dintre acești pacienți decedează sau rămân invalizi.
"Este o abordare minim-invazivă. Cu ajutorul cateterelor ajungem la vasul cerebral și scoatem trombul. Procedura este efectuată sub ghidaj radiologic. Complicațiile sunt minime, iar succesul acestei intervenții este de peste 80%", a explicat șeful Secției Chirurgie Vasculară, Sorin Barat.
Echipamentul medical, care va fi folosit pentru realizarea intervențiilor neuroendovasculare, a costat peste 30 de milioane de lei.
”Avem toate posibilitățile tehnice pentru a realiza aceste operații. Au fost cumpărate cele mai bune consumabile. Numai un dispozitiv medical, utilizat în timpul operației, costă mii de lei”, a precizat Roman Smolnițchi, șeful Laboratorului Medicină Intervențională.
Institutul de Medicină Urgentă a investit în instruirea medicilor peste un milion de lei.
”Acești doctori vor intra în istoria medicinii din Republica Moldova. Intervențiile pe care le vor face reprezintă apogeul în acest domeniu. Nu există nimic mai complicat în lume”, a menționat Mihai Ciocanu.
În acest an, IMU va efectua 30 de operații neuroendovasculare. În medie, costul unei intervenții este de 120 de mii de lei. Tratamentul va fi gratuit pentru pacienții asigurați medical.
Cel puțin 6000 de moldoveni mor, anual, din cauza accidentelor vasculare cerebrale. Medicii afirmă însă că, neoficial, ar fi vorba de aproximativ 12 mii de decese.
Mai multe detalii despre tratamentul neuroendovascular, instruirea medicilor și accidentul vascular cerebral aflați din materialul video atașat.
Autor: Maria Dimineț