Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rezultatele summitului NATO: Incertitudine și promisiuni - detalii

© AFP 2022 / Tatyana ZENKOVICH / POOLFrance's President Emmanuel Macron (R) jokes with US President Donald Trump (C) next to Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan as they arrive for the NATO (North Atlantic Treaty Organization) summit, at the NATO headquarters in Brussels, on July 11, 2018.
France's President Emmanuel Macron (R) jokes with US President Donald Trump (C) next to Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan as they arrive for the NATO (North Atlantic Treaty Organization) summit, at the NATO headquarters in Brussels, on July 11, 2018. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Summitul NATO de la Bruxelles, dedicat susținerii angajamentelor financiare și militare, s-a încheiat, însă a lăsat mai multe probleme nerezolvate, în timp ce unele răspunsuri au stârnit noi întrebări. Sputnik a făcut o trecere în revistă a rezultatelor cheie ale summit-ului.

Termene limită pentru noile obiective de cheltuieli

Oricât de mult a dorit Trump ca aliații săi din NATO să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare "chiar acum", ei au convenit doar să înceapă acest lucru până în 2024, deși au venit și ei cu termeni care să le permită să amâne alocaţiile convenite până în 2030 în unele cazuri.

În discursul său, Trump a subliniat că este sigur că aliații americani ai NATO își vor crește cheltuielile în conformitate cu angajamentele asumate. În același timp, el a continuat să speculeze posibilitatea creșterii angajamentului de cheltuieli militare la 4% din PIB, deși această idee nu a fost aprobată pe scară largă, iar președintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat, în special, scepticismul față de obiectivul propus.

Poziţia Canadei

Unul dintre aliaţii NATO nu a promis să mărească cheltuielile până în 2024 — Canada. La conferinţa d epresă, premierul canadian Justin Trudeau a admis că ţara sa, care cheltuieşte acum 1,4% din PIB pentru apărare, nu va reuşi să atingă ţinta de 2% de cheltuieli până la termenul limită stabilit. Când a fost întrebat de reporteri, Trudeau nu a reuşit să dea o dată limită alternativă pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

În acelaşi timp, premierul canadian a anunţat că ţara sa va spori numărul de soldaţi dislocaţi în Letonia în cadrul angajamentelor NATO, spunând că până în martie 2023 numărul acestora va creşte până la 540. El a mai menţionat că Canada va conduce misiuni în Irak care vor începe în 2018 şi în care vor fi implicaţi 250 de soldaţi canadieni. 

Trump "împinge" gazul american Europei

Trump a făcut o altă declarație notabilă în timpul unui mic dejun cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, când a spus că Germania este "controlată total de Rusia", datorită faptului că achiziționează gaze de la Moscova. El a calificat situația ca fiind "un lucru foarte rău pentru NATO" și a oferit rapid o soluție. Trump a reiterat faptul că SUA oferă de mult timp propriul gaz lichefiat pieței europene ca soluție la dependența de gazul rusesc.

Președintele american a întrebat, de asemenea, de ce SUA plătesc pentru protecția Europei faţă de Rusia, în timp ce Germania și alte țări plătesc "miliarde de dolari" acestei țări. Cancelarul german Angela Merkel a răspuns rapid, declarând că a văzut când jumătate din Germania era controlată de Uniunea Sovietică și că acum este o țară unită și liberă, capabilă să-şi conducă politicile independent.

Fluxul de știri
0