Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Liliana Palihovici: Stereotipurile învechite stagnează dezvoltarea societății democratice

© Sputnik / OsmatescoLiliana Palihovici
Liliana Palihovici - Sputnik Moldova
Abonare
Egalitatea femeilor și bărbaților reprezintă un drept fundamental definitoriu care stă la baza societății democratice moderne și este indispensabil pentru dezvoltarea acesteia.
Liliana Palihovici: Stereotipurile învechite stagnează dezvoltarea societății democratice

Succesul unei femei se datorează în mare parte muncii, pregătirii profesionale, capacităților de afirmare și obiectivelor stabilite chiar de ea. De această părere este fosta deputată în Parlamentul Republicii Moldova și Președintele Asociației Obștești "Institutum Virtutes Civilis", Liliana Palihovici, care a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre posibilitățile femeilor de a se implica în viața socială și politică din Republica Moldova.

"Ne-am obișnuit că femeia trebuie să poarte pe umerii săi toată responsabilitatea creșterii copiilor. În timpurile noastre femeia are drepturi egale cu cele ale bărbatului de a se afirma și a face o carieră de succes. Când vorbim despre accesul femeilor în procesele decizionale, abordarea trebuie să fie una complexă. Trebuie analizate toate condițiile create pentru femeie pentru ca să poată să-și dezvolte o carieră de succes. Există primărițe care au succese în mandatele lor datorită perseverenței, analizei și gândirii logice pe care o au. În majoritatea cazurilor femeia organizează activitatea în domeniul social analizând necesitățile de gospodărie și educație. Aceeași abordare o folosește în politica de gestionare a comunității. Localitățile noastre au nevoie de o bună administrare. Trebuie să promovăm succesele femeilor pentru ca cetățenii să obțină încrederea deplină în activitatea lor", a explicat Liliana Palihovici.

Potrivit președintei Asociației Obștești "Institutum Virtutes Civilis", pentru a avea o carieră de succes femeia are nevoie de sprijinul partenerului. În același timp, nu oricare bărbat își dorește o femeie implicată activ în viața socială, politică sau economică. De aceea, participarea femeii în aceste domenii este o responsabilitate și o provocare pentru ea. Liliana Palihovici spune că stereotipurile învechite stagnează dezvoltarea societății și împiedică crearea unei societăți democratice.

Totodată, fosta deputată a menționat că mass-media trebuie să asigure echilibrul de gen, deoarece datoria civică a jurnaliștilor este de a susține și de a promova valorile umane.

Mai multe detalii referitor la acest subiect găsiți în fișierul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0