Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Spania oferă bani şi locuințe gratis moldovenilor cu pașaport românesc

Abonare
Mai multe localităţi din Spania se confruntă cu probleme din cauza creşterii nucleelor urbane şi a dezinteresului manifestat pentru politicile agricole. Astfel, primăriile acestora şi asociaţii din aceste zone s-au gândit la măsuri pentru a salva aceste localităţi de la dispariţie şi a determina creşterea populaţiei.

CHIȘINĂU, 12 iul — Sputnik. Multe localităti mici rurale din Spania se confruntă cu probleme demografice. Raportul Populația și Depopularea în Spania 2016, întocmit de Federația Spaniolă a Municipiilor și Provinciilor, dezvăluie că peste jumătate dintre localitățile spaniole prezintă riscul de dispariție, iar în 14 provincii, mai mult de 80% din toate municipiile lor nu depășesc 1.000 de locuitori, potrivit publicaţiei Noi în Spania.

Nuntă a romilor, imagini de arhivă - Sputnik Moldova
Incredibil: Vezi cu ce „s-a ales” un restaurant din Spania după o nuntă cu 200 de invitați

În această privință, potrivit cifrelor, cea mai îngrijorătoare situaţie este în provincii precum Soria, Ávila, Burgos, Salamanca.

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, dacă în anul 2000 erau 3.800 de municipii spaniole care supraviețuiau cu mai puțin de 500 de locuitori, acum numărul acestor localități se apropie de 5.000. Astfel, multe primării și asociații au venit cu diferite inițiative pentru a oferi avantaje cetățenilor care vor să locuiască în mediul rural, pentru a impulsiona creșterea populației în localități pe cale de dispariție.

O localitate care a înregistrat succese în urma implementării unui program de repopulare este Miravete de la Sierra, din Teruel. Localitatea a iniţiat o campanie care a făcut-o cunoscută în presă, reuşind să atragă multe persoane din oraşe mari în căutare de linişte. Astfel, populația acestei mici localități a crescut de 4,89 de ori din anul 2000, în 2016 depășind 700 de persoane.

De asemenea, autorităţile din Arganza și Alija del Infantado (León) au cedat locuințe familiilor cu copii pentru a umple clasele de la şcoală şi s-a oferit un ajutor de 300 de euro pentru fiecare nou locuitor. Modelul de program a fost urmat de zeci de municipii din Spania rurală, între care Peñas de San Pedro (Albacete), Puente de Vadillos (Cuenca), Lledó (Teruel). Localitățile Vilariño de Conso și Rubiá (Orense) au propus chirii între 100 și 200 de euro pentru familii cu copii până în 11 ani, pentru a evita astfel închiderea școlilor.

În urma unui incendiu produs în 2015 în centrul zonei Sierra de Gata, din Acebo (Cáceres), incendiu care a afectat aproape 80% din suprafața municipiului, un locuitor, Dionisio Romero, a propus Primăriei proiectul Vivir en Acebo. Proiectul oferă cetățenilor care vin să locuiască în localitate posibilitatea de a folosi peste 2.000 de hectare de terenuri municipale pentru exploatarea agricolă sau creșterea animalelor.

Moldovenii din Italia pot primi un ajutor lunar de 143 de euro. Vezi în ce condiții>>>

Programul, subvenționat de Diputación de Cáceres, oferă ajutoare nerambursabile între 30.000 și 70.000 de euro pentru lucrătorii sub 40 de ani. De asemenea, se acordă cofinanțare pentru proiecte de transformare din partea Asociației pentru Dezvoltarea Integrală în Sierra de Gata și ajutoare economice de la Junta de Extremadura. În plus, Universidad de Extremadura oferă consiliere privind noi proiecte și culturi cât mai bune.

Fluxul de știri
0