Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Corneliu Popovici: Vom deveni o țară fără învățământ superior

© Sputnik / Miroslav RotariCorneliu Popovici
Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Abonare
Sistemul educațional din Republica Moldova se află într-o criză profundă. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării recunoaște că la etapa actuală sunt peste două mii de posturi vacante în domeniul învățământului.
Corneliu Popovici: Vom deveni o țară fără învățământ superior

Consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, menționează că această criză este determinată de reformele implementate pe parcursul ultimilor ani.

"Procedura de optimizare a școlilor și birocratizarea sistemului educațional au determinat criza sistemului de învățământ. Ca urmare, pe parcursul ultimilor zece ani, peste zece mii de dascăli au plecat din sistemul educațional. Pe parcursul ultimilor opt ani, numărul liceenilor a scăzut cu 46%, iar această situație poate conduce la dispariția liceelor și ulterior al universităților din țară. Tot în această perioadă, numărul studenților a scăzut de la 130 de mii la 65 de mii. Conform studiilor efectuate de experții Băncii Mondiale, până în anul 2020, numărul studenților va fi de 50 de mii. Este o cifră foarte mică pentru Republica Moldova și există riscul să devenim o țară fără învățământul superior", a declarat Corneliu Popovici, în studioul radio Sputnik Moldova.

Totodată, Corneliu Popovici spune că la etapa actuală, pe teritoriul țării noastre activează 29 de universități. Ținând cont de situația demografică acesta este un număr mare, însă schimbarea sistemului educațional nu trebuie să conducă la închiderea instituțiilor de învățământ superior. Corneliu Popovici relatează că o soluție în acest sens este crearea consorțiului universitar, ceea ce presupune unirea mia multor universități cu scopul de a le spori influența educațională și financiară. 

"În ultimii ani din sistemul educațional universitar au plecat peste 22% de profesori, adică avem 5 mii de profesori. A scăzut numărul persoanelor care doresc să-și continue studiile la ciclul doctorat. Este nevoie de făcut unele modificări la nivel legislativ și de regândit sistemul determinat de acordurile interguvernamentale semnate cu universitățile din străinătate. Astfel, trebuie oferite alternative precum schimbarea statului de burse, din burse de studii în burse de mobilitate academică. Acest lucru ar permite tinerilor să se înscrie la universitățile din Moldova, iar acestea, având contracte de colaborare cu universitățile din străinătate, să le ofere posibilitatea de mobilitate academică. Acest fapt ar duce la schimbul de informații, iar în final studenții vor putea obține două diplome precum cea din Moldova și țara în care s-a aflat în schimbul de experiență. Această idee a fost discutată la Consiliul Rectorilor din Republica Moldova. La mod practic unele universități din țară au implementat deja practici de mobilitate academică", a relatat  Corneliu Popovici.

Mai multe detalii puteți afla în fișierul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0