Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Așa ceva nu s-a mai văzut până acum: Moldova a îndrăznit să critice UE

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaфлаг Евросоюза
флаг Евросоюза - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În toată perioada de independență, acesta pare să fie primul caz când Moldova critică proiectele Uniunii Europene. Editorialistul Sputnik Moldova se întreabă care este subtextul acestor declarații.

Săptămâna trecută, locuitorii Moldovei au fost surprinși de fermitatea autorităților țării. Acestea și-au permis să învinuiască Parlamentul European de desconsiderarea intereselor cetățenilor Republicii Moldova, de dragul unor dividende politice.

Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Politică
Prim-ministrul Moldovei speră că UE nu se va lăsa influențată de jocuri politice

Iar declarația premierului Pavel Filip că "decizia de stopare a finanțării este una politică și nu are nicio legătură cu evaluarea activității Guvernului" va rămâne în analele istoriei.

Amintim pentru cei neinițiați care este esența problemei. Instanțele de judecată din Moldova nu au validat alegerile primarului Chișinăului, dezavuând astfel victoria lui Andrei Năstase în cadrul acestora. Evident, Năstase nu a fost de acord cu această decizie. Acest dezacord s-a materializat în câteva acțiuni de protest organizate împreună cu aliata sa electorală, președintele PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) Maia Sandu și, principalul, într-o vizită la Parlamentul European, cu plângere împotriva actualei puteri.

De ce Parlamentul European a luat partea opozanților

Iar aici încep să se contureze lucruri "surprinzătoare" din punct de vedere geopolitic. Năstase și Sandu, care au fost primiți la nivelul european cel mai înalt, au lovit autoritățile moldovene în punctul cel mai vulnerabil și anume, cel economic. Ei au reușit să convingă anumite forțe ca Parlamentul European să recomande în rezoluția sa suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro.

Протесты в центре Кишинева - Sputnik Moldova
De ce megaprotestul anunțat de Năstase și Sandu nu-i îngrijorează pe guvernanți

Să fie suspendată până la recunoașterea rezultatelor alegerilor primarului. Astfel, ceea ce i-a fost promis Moldovei anterior a rămas doar promisiune.

Orice persoană care înțelege cât de cât cum stau lucrurile în politica moldovenească își dă seama că deciziile instanțelor de judecată și Comisiei Electorale Centrale nu vor fi modificate.

… În politică nimic nu este întâmplător. Iar faptul că un grup parlamentar care-i susține pe Năstase și Sandu a obținut ca Parlamentul European să adopte o rezoluție prin care să lipsească Moldova de o sută de milioane de euro este un semnal îngrijorător din partea UE.

Citiți materialul integral pe ru.sputnik.md.

Fluxul de știri
0