Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nu strângeți banii la ciorap. Unele bancnote vor fi scoase din circulație

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Abonare
Bancnotele din hârtie de 1, 5 și 10 lei vor înceta să circule în economia națională în perioada anilor 2021-2022.

CHIȘINĂU, 10 iulie – Sputnik. Potrivit unui răspuns dat de Banca Națională a Moldovei (BNM) la o solicitare a Agenției Sputnik, bancnotele din hârtie de 1, 5 și 10 lei vor înceta să circule în economia națională în perioada anilor 2021-2022. 

BNM a anunțat la începutul acestui an despre introducerea pe piață a monedelor de 1, 2, 5 și 10 lei.  Responsabilii de la Banca Centrală au declarat pentru Sputnik că, în conformitate cu normele de circulație a numerarului, noile monede sunt introduse în economie prin intermediul băncilor licențiate. 

”Băncile licențiate solicită numerar de la BNM în funcție de necesitățile lor, la epuizarea stocurilor pe care le dețin. Ulterior, băncile eliberează numerar clienților lor (retaileri, persoane juridice și fizice etc.) și, astfel, ajung în economia țării, inclusiv pentru achitarea salariilor”, se menționează în răspunsul dat de BNM pentru Sputnik.  

Din luna aprilie, monedele metalice cu valoarea nominală de 1 leu și 2 lei sunt solicitate de către băncile licențiate și, respectiv, eliberate acestora. Conform informației primite de BNM de la băncile licențiate, monedele noi cu valoarea nominală de 1 leu si 2 lei au fost transmise la filialele acestora din raioane și deja circulă pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, la solicitările băncilor licențiate, BNM va pune în circulație și monedele metalice noi cu valoarea nominal de 5 și 10 lei, a căror eliberare se planifică la sfârșitul anului curent. 

Bancnotele cu valorile nominale de 1, 5 si 10 lei vor circula în paralel cu monedele metalice noi și, treptat, se vor reduce la număr pe măsura uzurii, fiind  înlocuite cu monede noi. Conform prognozelor efectuate de către BNM, bancnotele date vor înceta să circule în economia națională în perioada anilor 2021-2022 în funcție de valoarea nominală.

Fluxul de știri
0