Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfaturi utile pentru soferi: Nu ar trebui să faci asta atunci când pornești motorul

© Sputnik / Sergei Pyatakov / Accesați arhiva multimediaЖенщина за рулем
Женщина за рулем - Sputnik Moldova
Abonare
Iată care este pericolul atunci când pornim motorul automobilului odată cu sistemul de ventilare.

CHIȘINĂU, 9 iul — Sputnik. Manualele de utilizare a mașinilor recomandă să deschidem geamurile mașinii înainte de a porni sistemul de aer condiționat, însă nu dau nicio explicație cu privire la acest lucru.

Lăsând automobilul parcat în exterior, șoferii mereu închid geamurile. Chiar dacă mașina e parcată la umbră, în interior se pot acumula 400-800 mg de benzen. În cazul în care mașina e lăsată în soare, la o temperatura de peste +16 grade Celsius, nivelul de benzen poate atinge valori cuprinse între 2000 și 4000 mg — de 40 de ori mai mult decât limita maximă admisibilă.

Import de automobile noi - Sputnik Moldova
Societate
Statistica vânzărilor de automobile noi în primul trimestru 2018: Ce preferă moldovenii

Inhalăm benzen de fiecare dată când stăm în automobil cu geamurile închise, iar această toxină are efecte nocive asupra țesutului osos, a ficatului și a rinichilor, provocând apariția cancerului.

Mai mult, organismul trebuie să depună mult efort pentru a elimina benzenul, iar procesul durează mai mult timp.

Cercetătorii au stabilit că instalația de aer condiționat a mașinii întâi scoate tot aerul încălzit și abia apoi începe să răcească aerul din interior — benzenul, toxina care poate cauza cancer, este expulzat împreună cu aerul încălzit.

Ai fost prins beat la volan? – Este îngrozitor ce te așteaptă: Muncă la morgă și cimitir>>>

Astfel, pentru a proteja organismul de această toxină cancerogenă, de fiecare dată când urcăm în mașină trebuie să deschidem geamurile pentru câteva minute, chiar daca nu se simte nici un miros suspect, iar apoi putem porni aerul condiționat.

Fluxul de știri
0