Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Între Moscova și București: Iată ce a declarat ministrul moldovean de Externe

© Sputnik / Miroslav RotariТудор Ульяновски
Тудор Ульяновски - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul reuniunii anuale a diplomației moldovenești, ministrul Afacerilor Externe a declarat că țara noastră, pentru ca să devină un stat viabil și funcțional, are nevoie de o diplomație dinamică ce va acționa din perspectiva interesului național.

CHIȘINĂU, 9 iul — Sputnik. Ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a declarat că relațiile dintre Chișinău și Moscova trebuie să revină pe un făgaș normal, dar acest lucru trebuie să se producă în albia fireasca a respectului fata de principiile dreptului international al Cartei ONU și al acceptului opțiunilor noastre strategice în calitate de actor al scenei internaționale. Declarația a fost făcută luni în cadrul reuniunii anuale a diplomației moldovenești.

”În relațiile cu Federația Rusă nu există altă alternativă decât dialogul constant şi acesta trebuie să fie unul coordonat, comun, bazat pe interesul național de respectare a suveranității naționale și integrării în UE”, a declarat Ulianovschi.

Referindu-se la relaţiile cu vecinii noştri, România și Ucraina, șeful diplomației moldovenești a punctat că acestea sunt de o prioritate absolută pentru atingerea obiectivelor naţionale strategice pe plan extern.

"România este, în mod natural; aliatul cel mai fiabil al Republicii Moldova, interesat sincer de avansarea noastră pe calea integrării europene, a modernizării şi stabilităţii ţării noastre… iar Ucraina, de care ne leagă probleme şi aspiraţii comune, este angajată într-o cooperare benefică privind controlul frontierei, soluţionarea conflictului transnistrean, etc", a specificat Tudor Ulianovschi.

Президент США Дональд Трамп и президент России Владимир Путин в перерыве рабочего заседания лидеров экономик форума АТЭС - Sputnik Moldova
Rusia
Putin este sigur că relațiile dintre SUA și Rusia se vor normaliza

În discursul său adresat diplomaților, ministrul de Externe a subliniat că Republica Moldova are nevoie de o diplomație dinamică, pragmatică, axată pe rezultate și care are datoria şi vocaţia de a lucra la ameliorarea imaginii ţării, de a prezenta realităţile interne din perspectiva statului de drept, a legislaţiei şi interesului naţional.

Vorbind despre problematica reintegrării țării, Ministrul a menționat că în dialogul cu factorii de decizie din ţările de acreditare, precum şi cu corpul diplomatic acreditat în aceste ţări, trebuie consolidată convingerea că soluţionarea problemei transnistrene va fi realizată exclusiv prin mijloace politice paşnice, pe calea negocierilor, iar statul moldovenesc reintegrat trebuie să fie unul viabil şi funcţional, având drept opţiune strategică pentru politica sa externă principiul neutralităţii şi obiectivul integrării europene consfinţite în Constituţie.

Fluxul de știri
0