Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Grav: Marea minciună despre cauzele obezităţii - cui i-a folosit să ne țină în întuneric

© Fotolia / Africa StudioПациент с избыточным весом
Пациент с избыточным весом - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
O minciună perpetuată de peste 50 de ani a dus la explozia obezităţii şi creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare, pentru unii însă aceasta fost adevărată mană cerească, afirmă un cunoscut nutriţionist.

CHIŞINĂU, 8 iul — Sputnik. Nutriţionistul român Mihaela Bilic afirmă că în anii 60 industria zahărului a plătit oameni de ştiinţă de la Harvard pentru ca aceştia să publice un studiu din care să rezulte că grăsimile alimentare (nu zahărul!) sunt principalele responsabile pentru bolile cardiovasculare.

„Această enormă minciună a fost dezvăluită de curând într-un raport special al JAMA Internal Medecine, unde sunt arătate dovezile și numele celor implicați. Articolul mincinos a apărut în 1967, în New England Journal of Medecine (NEJM), susținând că grăsimea și colesterolul din alimente au impact negativ asupra sănătății noastre", scrie Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Ea spune că, în mod deliberat, a fost dat uitării și pus sub tăcere raportul care dovedea fără urmă de îndoială, încă din 1950, că zahărul este direct implicat în apariția bolilor cardiovasculare.

Выставка Сделано в Молдове - Sputnik Moldova
Societate
Cinci alimente „dăunătoare" care sunt, de fapt, bune pentru sănătate

"Revista NEJM a fost sponsorizată de Fundația pentru Cercetarea Zaharului (SRF), fapt ținut secret până în 1984, în arhivele Bibliotecii Medicale de la Harvard există documentele care atestă faptul că revista era finanțată de SRF, avea temele impuse și articolele erau examinate și cenzurate înainte de a fi publicate", explică nutriționistul.

Bilic menționează că nutriționiștii au subliniat, încă din 1962, că un regim sărac în grăsimi și bogat în zahăr duce la creșterea colesterolului în sânge. Au existat și numeroase rapoarte care arătau că nivelul zahărului în sânge este direct responsabil de fenomenul de ateroscleroză (îngustarea vaselor de sânge), nicidecum hipertensiunea și colesterolul. Singurul ecou în presă a acestor descoperiri a fost publicarea în 1965, în New York Herald Tribune, a unei pagini dedicate în întregime pericolului zahărului.

Клубника в сахаре - Sputnik Moldova
Incredibil: Cât zahăr consumă moldovenii. Avertismentul medicilor

"Valul de întrebări care a rezultat a dus la nevoia unui studiu serios și bine documentat, ce a avut loc — ați ghicit — la Harvard. După un an de analize ce au fost modificate și cenzurate de Fundația Zahărului, concluzia care a fost dată publicității a fost aceea că "singura metodă prin care pot fi prevenite bolile cardiovasculare este reducerea consumului de grăsimi". NEJM publică această concluzie în 1967, însă este omisă legătura directă a acestei reviste cu industria zahărului", explică Mihaela Bilic.

Nutriționistul constată că, 50 de ani mai târziu, încă ne luptăm să eliminăm din mintea oamenilor mitul conform căruia grăsimea alimentară face rău.

"Intre timp am devenit obezi, hipertensivi și cu colesterolul crescut în sânge, mâncând zahăr în loc de ouă, unt și brânză", conchide specialistul.

Fluxul de știri
0